Okul

Organellerin Özellikleri

Mikroskopla görülebilen ve canlıların yapı taşı olan bir hücrelerin organları olarak isimlendirilebilecek olan organellerin, her birinin kendi başına yaptığı ve hücreyi hayatta kalmasını sağladığı görevleri vardır. Bu görevlere bakarak, insan vücudundaki organlara ne kadar benzediği ortaya konabilir. Organeller, görevlerini yerine getiremediğinde, hücre bozulmaya ve yok olmaya başlar. Bitkilerde ve hayvanlarda yapıları farklılık gösterebilse de, şekilleri ve işlevleri genel olarak aynıdır.

Organellerin İsimleri ve Görevleri
Hücre zarı; organelleri dış etkilerden korur ve hücrenin bütünlüğünü, aynı zamanda diğer hücrelere tutunmayı da sağlar.

Mitokondri; hücrelerin işlevlerini yerine getirmek için ihtiyacı olan enerjiyi üretir.
Golgi aygıtı; hücreleri oluşturan maddelerin mikro kesecikler içinde depolanmasını sağlar. Endoplazmik Redukulum; hücrenin iletim ağı görevini görür.
Ribozom; hücrenin çalışmasını, protein sentezi yaparak sağlar.
Lizozom; hücrenin sindirim işlevini yapar ve aynı zamanda yaşlı hücreleri de yok eder.
Koful; hücrenin drenaj sistemidir. Sitoplazma; hücrenin içini doldurarak, organellerin yerlerinde kalmasını sağlar.

Hücre Nedir?
Hücre, organellerin birleşerek oluşturduğu, mikroskobik organizmalardır. Bir hayvan veya bir bitkinin bütününü oluşturan milyarlarca hücreler, kendi içlerinde de ayrı bir yaşam sistemi kurmuş, hem kendi başına hem de bütün olarak yaşamayı bilen canlı organizmalardır.
Tüm canlılar hücrelerden oluşmakta olup, hücreler bir araya gelerek dokuları oluştururken dokular da bir araya gelerek organları oluşturmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu