Okul

Şanlıurfa Balıklı Göl Efsanesi

Şanlıurfa’da tarihi efsaneler dilden dile dolaşarak insanlara aktarılmıştır. Sınırları içerisinde kalan balıklı bölgede yaşananlar efsane olmuştur. Dinsel ve tarihi anlamda önem taşıyan yerlerden biridir. Kültürel anlamda bölgenin önemli yeri kabul edilmiştir. M.Ö. 1000’li yıllarda yaşanan tarihi olaylardan oluşur. En eski yerleşim yerlerinden olup tarih boyunca Roma, Selçuklu, Bizans, Memluk, Hitit, Asur, Akkoyun’lar ve Sümerler’in ev sahipliği yaptığı yerdir. Şanlıurfa gibi tarihi bakımdan zengin yer bize gelecek sunmaktadır.

Balıklı göl Şanlıurfa’nın güney batısında bulunur. Güzelliği ile tarih boyunca insanların dikkatini çekmiştir. Dünya genelinde en büyük üç dinde adı geçen Hz. İbrahim ile Nemrut arasında geçen olaylar sonucunda efsane oluşmuştur. Nemrut’un zalimliğini anlatarak olanları göstermiştir.

Hz. İbrahim’e kızan Nemrut tepe üzerine mancınık kurdurtur. Mancınığa bağlanan Hz. İbrahim için çevresinde ateş yakılır. Alt kısmında büyük ateşe doğru yaklaşamayan askerler için mancınık ile beraber ateşin içine atmak ister. Hz. İbrahim ateşe düştüğü zaman birden ateş göle dönüşür. Odunlar balığa dönüşüldüğüne inanılarak yüzyıllar boyunca günümüze kadar taşınmıştır.

Nemrut, Hz. İbrahim’e yaptığı zulüm her ne olursa olsun ilahi adaletin tecelli edeceğidir. Nemrut’un kızı Zeliha, Hz. İbrahim’e aşık olmuştur. Hiç gözün kırpmadan sevdiğine kavuşmak için kendisini ateşlere atar. Hz. İbrahim gibi Zeliha’da ateşten yanmaz. Düştüğü yere göl olur. Balıklı göl efsanesi geçmişten günümüze bu denli gelmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu