Okul

Marmara Bölgesinin Yüzey Şekilleri

Marmara bölgesi, yüz ölçümü bakımından birçok bölgeye göre küçük olsa da içinde çok sayıda yeryüzü şekli barındırmaktadır. Bunun en önemli nedeni bölgenin karaya ve denize komşu olması ve çeşitli iklim şartlarını üzerinde bulundurmasıdır.

Kıyılar ve Dağlar
Kıyılar bölgede çok fazla girinti ve çıkıntı bulundurmamaktadır ama falez sayısı oldukça fazladır. Bölgenin sadece güney kısmında girinti-çıkıntı söz konusudur. Bölge içinde çok sayıda körfez, yarımada ve ada da yer almaktadır. Bölgenin en önemli boğazlarından İstanbul ve Çanakkale Ria tipi kıyılar olarak ifade edilmektedir.

Dağlara bakıldığında bölgenin yükseltisinin az olmasından dolayı çok fazla olmadıkları görülür. Bölgeye ait en yüksek dağ Uludağ’dır. Bunun dışında; Domaniç, Koru, Armutçuk gibi önemli dağları bulunur. Edirne’de hiç dağ bulunmaması dikkat çekici bir durumdur. Bunlara ilaveten bölgede çoğu tektonik olan çokça da ova bulunur.

Akarsu ve Göller
Bölgede her ne kadar küçük olsalar da çokça akarsu bulunmaktadır. Bölgenin en önemli ve büyük akarsuları; Ergene, Meriç, Biga ve Sakarya’dır. Bunun dışında yine çok sayıda büyüklü küçüklü göl de bulunur. Bunların bazıları yapay bazıları doğal göllerdir. En önemli göller için Sapanca, İznik, Manyas, Büyükçekmece ve Küçükçekmece gölleri sıralanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu