Merak İle Bilimsel Merak Arasındaki Fark
Merak ile bilimsel merak birbiri ile sıklıkla karıştırılan 2 kavram olmakla beraber aslında tam anlamları arasında önemli farklar bulunmamaktadır.
Merak Nedir?
Merak kişileri bir şey öğrenmeye iten duygudur. Kişiler birçok şeyi meraktan bulmuşlardır. Merak çok küçük yaşlardan itibaren başlayan bir duygudur ve ölene kadar devam eder. Yalnızca insanlar değil birçok canlı türünde merak görülebilmektedir. Merak duygusu doğuştan gelmektedir ve temel bir duygudur.
Merak daha fazla şey öğrenmeyi sağlamaktadır. Yeni şeylerden kaynaklı olarak beyinde oluşan belirsizlik hissine neden olmaktadır. Kişiler yeni gördükleri ve daha önce karşılaşmadıkları şeylere karşı merak duyarlar. Öğrenme istediği meraktan kaynaklanmaktadır.
Bilimsel Merak Nedir?
Bilimsel merak şüpheciliğe dayanmaktadır. Normal meraktan farkı her şeyi sorgulamak, belirlenmiş kalıplara uymamak dışına çıkmak ve dogmalara sığmamak bilimsel merak olarak adlandırılmaktadır.
Yüzyıllar boyunca kişiler bazı şeyleri merak etmiştir ve bu sayede birçok icat yapmışlardır. İcatların temeli bilimsel meraka dayanmaktadır. Bazı özel kişiler herkesin koyduğu kurala uymayıp bir şeyleri merak edip yepyeni kimsenin bulmadığı ve bilmediği şeyleri bulmuşlardır. Bunları yapabilmelerinin sebeplerinin en başında merak gelmektedir. Meraklı olmak mucitlerin en belirgin özelliklerindendir. Yeni şeyler deneme isteği ve bilimsel merak denen kalıplara sığmama özelliği günümüz teknolojisini ve onun getirdiği yenilikleri sağlamıştır.
Bilimsel merak ile merak arasında çok ama çok büyük bir fark olmasa da bazı özellikleri birbirlerinden ayrılmalarına sebep olmaktadır.