Genel Kültür

Rölyef Nasıl Yapılır

Rölyef, kağıt üzerinde ya da ahşap, taş, metal gibi farklı malzemelerin üstünde yapılan kabartma işlemine verilen isimdir. Binlerce yıldır insanlar, taşın, ahşabın, kil veya metalin üzerine rölyef çalışması yapmıştır. Heykeltraşlıkta, resimde ve mimaride yoğun olarak rölyef sanatından yararlanılmıştır.

Günümüzde de birçok alanda rölyef örnekleri görmek mümkündür. Örnek verecek olursak; bir evin fotoğrafının ya da resminin fotokopisinin alınıp, boyutlandırılarak tabloya aktarılması, ağaç ve insan figürlerinin boyutlandırılıp kabartılması, rölyef çalışmalarından bazılarıdır.

Kabartmalar yapılırken, ışığın perspektifine göre ışık alan ve almayan yönlere uygun bir kabartma tekniği uygulanır. Aynı şekilde yüzey şekillerine de farklı oranlarda kabartmalar yapılır. Para ve madalyon gibi eşyalarda daha alçak kabartmalar yapılır.

Geleneksel Osmanlı sanatlarında rölyefler zengin bir şekilde kullanılmıştır. Taş işçiliğinde, şamdan, kapı tokmağı gibi yerlerde, rahle, dolap ve sandık gibi eşyalarda rölyef işçiliğinin en güzel örneklerini görebiliriz.

Rölyefin Kullanım Alanları
Süsleme amacıyla mimaride, kuyumculukta, çeşitli süs eşyalarında, resim ve heykeltraşlıkta rölyef kullanımı yaygındır.

Rölyef Nasıl Yapılır?
15 adet resim, üstü üste koyulup boyutlandırdıktan sonra kesilir. Kesilen parçaların kenarları koyu renk bir kalemle belirgin hale getirilir. Her parça özel olarak işlemden geçer. En alttaki parça, zemin üzerine yerleştirildikten sonra üste doğru düzgün biçimde diğer parçalar şeffaf silikonla yapıştırılarak yerleştirilir. Böylece üç boyutlu bir görüntüye sahip bir tablo elde edilmiş olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu