Minerallerin Vücuttaki Görevleri Nelerdir
Mineraller vücudun kendi kendine oluşturamadığı, ancak dışarıdan alarak ihtiyacını karşılayabilir. Bedenin sağlıklı kalması, vücudun ihtiyacı olan mineralleri karşılaması için dışarıdan besin almalıdır. İnsan vücuduna faydalı 20’ye yakın mineral varır. Dengeli beslenerek ihtiyacın karşılanması sağlanır.
Minerallerin Görevleri ve Faydaları
Vitaminlerle beraber faaliyet gösterir. Diğer besin maddelerinden faydalı şekilde kullanılmasında etkin görev üstlenir.
Kemik ve diş gelişiminde önemli hareket eder.
Kalbin düzenli olarak çalışır.
Dolaşım ve sinir isteminin görevini yerine getirir.
Vücuttaki su dengesinin belli seviye de tutulmasını sağlar.
Vücuttaki organların doğru şekilde görevlerini yerine getirmesinde etkilidir.
Mineral eksikliği nelere yol açar?
Yetersiz ve düzensiz beslenme sonucunda mineral eksikliği görülür. Minerallerin eksikliğinde vücut için hayati önem taşıyan organlar görevini yerine getiremez. Ciddi hastalıklar ve sağlık problemlerini doğurur. Sigara ve alkol kullanımı vücudun mineral kaybetmesine neden olur. Alkol ve sigaradan uzak durulmalı, günlük sıvı miktarını sağlıklı şekilde alınması gerektiğidir. Hamilelik döneminde, bebeklerde, çocuklarda, sporcularda mineral ihtiyacı önemlidir.
Mineraller nelerdir?
Demir, kalsiyum, magnezyum, sodyum, çinko, bakır, fosfor, iyot, potasyum, bor, selenyum, kükürt, krom, flor ve manganez vücutta olması gereken mineralleri oluşturur. Dengeli ve düzenli sıvı alınması minerallerin eksikliğinin önüne geçer. Minerallerin eksikliğinde gerektiğinde doktor kontrolünde dışarıdan ilaçla alınır. Her mineral vücutta belli oranda bulunur, gerektiğinde fazla olması durumunda böbrekler tarafından dışarı atılır.