Biyografi ve Otobiyografi Nedir? Özellikleri
Toplumda tanınmış kişilerin daha yakından tanınması amacıyla hayatlarının kaleme alındığı yazılara biyografi adı verilir. Otobiyografi ise, kişilerin yaşamlarının kendi kalemlerinden yazılmış olması şeklidir. Biyografide yazarın tarafsız ve gerçekçi olması, tanıtılan kişinin okuyucuya doğru aktarılması için oldukça önemlidir. Gerçek olmayan bilgilere biyografi yazısı içinde yer vermek biyografi kurallarına uymayan bir tutumdur. Otobiyografi yazmak ise, biyografiye göre daha zor olan bir türdür. Bu sebeple Türk ve Dünya edebiyatlarında otobiyografi yazılarına çok sık rastlanmaz.
Biyografinin Özellikleri Nelerdir?
Bir başkasının yaşamı kaleme alındığında inandırıcılığın artması için yazılanların bazı belgelere dayandırılarak yazılması gerekir. Aynı zamanda yazarın tarafsız olması ve biyografisi yazılan kişiyi inciten ya da çok fazla yücelten cümlelerden kaçınılmalıdır. Yaşam içindeki yıl sıralaması ve kariyer sıralamasına dikkat etmek de okuyucunun hayatını okuduğu kişiyi daha iyi anlamasına olanak sağlar.
Otobiyografinin Özellikleri Nelerdir?
Otobiyografi de kişi kendi yaşamını düşüncelerine dayanarak yazar. Aynı şekilde otobiyografide de yazarın belge ve kanıt göstermesi gerekir. Yazar kendi yaşamına dair bilgileri ailesinden ve en yakınlarından edinmeye çalışır. Başarıları ile toplumun bir parçası olmuş insanların, başarı hikâyelerini ve yaşamındaki önemli noktaları vurgulamak ve insanlara kendini daha iyi tanıtmak amacıyla kişi kendinin biyografinizi yazma gereği duyar.