Tımar Sisteminin Osmanlı Devlet Yönetimine Askeri Sistemine ve Ekonomisine Katkıları Nelerdir
Osmanlı Devleti toprak genişliği kıtalara yayıldığında toprak yönetimini doğru şekilde yönetmek için tımar sistemine geçmiş yapmıştır. Devlet içinde toprak yönetimi ve gelir giderlerin idaresi sağlanıyordu. Sahip olduğu toprakların büyük kısmı devlete ait olması, onların işletilerek devletin ekonomisine, askeri birliğine katkı sağlaması düşünerek tımar sistemi içinde dağılıma gitmiştir. Devlet, sahip olduğu arazileri vatandaşlarına dağıtır onlardan işlemesini ekonomik ve askeri destek vermesi istenirdi. Topraklar kendi içinde farklı şekillerde adlandırılmıştır. Dirlik üzerinde çiftçilere verilerek toprağı ekip biçme haklarına sahip olmuşlardır. Vergi ödeme sorumlulukları olarak ekonomiye katkı sağlarlardı.
Dirlik sahipleri olan çiftçiler ne kadar yüksek gelire sahiplerse o oranda atlı asker yetiştirmekte ve vergi ödemek zorundaydı. Savaş zamanlarında toprak sahipleri yetiştirdikleri askerleri orduya katılması için gönderirlerdi. Bu sayede toprak gelirleri ile gelişme sağlamış olmuşlardır. Dirlik sahipleri topraklarından sorumlu olarak çalışmalarını sürdürmüşlerdir.
Tımar Sistemi ülke içerisinde tarım topraklarını işleyerek devam etmişlerdir. Üretim rakamı yükseklere ulaşmasıyla birlikte çiftçiler gelir elde ederlerdi. Bir çiftçi sebepsiz 3 yıl toprağını işlemekten vazgeçerse o toprak başka bir çiftçiye devredilir işlemesi sağlanırdı. Ekonomik anlamda tımar sistemi toprakların işletilerek ekonomiye yapılan en büyük katkı olmuştur. Asker yetiştirilmesinin yanı sıra vergilerin ödenmesi iki anlamda da Osmanlı Devletinin yükselişe geçerek kazanç sağlamasında etkili olmuştur.