Bitkilerde Büyüme ve Gelişme Süreçleri Nelerdir
Bitkilerde büyüme ve gelişme en başta tozlaşma sonucunda embriyo oluşumu ardından tohumun üremeye başlamasıdır. Fasulyenin tohumdan bitkiye dönüşümünde fasulye tohumu toprağa ekildikten sonra güneş, su, toprağın varlığıyla filizlenmeye başlar. Filizlendikçe köklerini sağalar ardından güneşi yön alarak gelişim göstermeye devam eder. Gelişmiş olgun bitki olması sonucunda tozlaşma sonucunda yeni tohumlar gelişir. Olgunlaşan bitkiler çiçek açarak tozlaşma meydana gelir. Fasulyenin yaprakları bozularak dökülür iç kısmındaki yumurtalar meyve verir. Fasulyeler taneciklerle yayılarak etrafa yayılmaktadır.
Bir fasulye tohumunda bir çok tohum meydana gelir. Tohumlar gelişme gösterdikten sonra dış etkenler sonucunda tekrar toprağa düşer. Filizlenir ardından genç bitkiye dönüşür.
Tozlaşma: Bitkilerin hayat döngüsünün başlangıcıdır. Çeşitli çevresel etkiler sonucunda tozlaşma olayı tohum oluşumu, çimlenme, genç bitki ve olgun bitki oluşumunda gereklidir. Erkek bitki organından polenleri dişi organına taşıyan böcekler sayesinde tozlaşma gerçekleşir.
Döllenme: Dişicik tepesine ulaşan tozların yumurtayı döllemesidir. Döllenmiş yumurta zigot olarak ortaya çıkar.
Tohum ve Meyve Oluşması: Tohumların oluşmasıdır, yumurtalıkta gelişerek bitkilerde meyveler oluşur.
Çimlenme: Tohumlardaki embriyonun uygun şartlara gelmesi sonucunda bitki oluşumu üzere çimlenme meydana gelir.
Genç Bitki Oluşması: Tohumlanma sonucunda çimlenme ardından büyüme ve gelişmeyle bitki oluşur.
Olgun Bitkinin Oluşması: Genç bitki büyüyüp gelişerek tomurcukları toplamasıdır.