Teleskop Nasıl Çalışır
Teknolojik icatlar arasında en etkileyici olanı teleskoplardır. Çok uzak cisimleri görebilmeyi sağlayan bu aletin pek çok çeşidi bulunmaktadır. Buna bağlı olarak boyutları da farklılık göstermektedir. 20 cm boyutundaki teleskobun yanı sıra, tonlarca ağırlığa sahip uzay teleskopları da bulunmaktadır.
Dünyada iki tür teleskop olduğu bilinmektedir; kırıcı teleskoplar ve yansıtıcı teleskoplar. Bu teleskoplar aynı işi yapıyor olmalarına rağmen farklı şekillerde çalışmaktadır.
Teleskobun Çalışma Mantığı
İnsan gözünde bulunan mercek sabit olduğundan dolayı yakınlaştırma ya da uzaklaştırma yapılamaz. Ancak teleskopta durum bunun tam tersidir. İnsan gözüne düşen görüntüler retina üzerinde çok küçük kalmaktadır. Teleskoplardaki görüntüler ise, ışığın aynalarla yansıtılması sayesinde büyültülmesiyle görülebilmektedir.
Işık bir lensten diğerine geçerken kırılma ya da yansımaya uğramaktadır. Teleskoba gelen ışık iki kere kırılmaya uğramaktadır. Teleskobun içinde farklı lensler bulunmaktadır. Değişik lensler sayesinde ışık değişik şekillerde hareket etmektedir. Teleskoptan giren ışıklar ilk objektiften geçerken birleşmekte, sonrasında ise diyagonal aynaya yansımaktadır. Görüntü sonrasında ters çevrilerek odak noktasında toplanmaktadır. Ardından ise görüntüleyicide bulunan lensler tarafından görüntüler büyütülmektedir.