Düşünce Özgürlüğünün Anayasada Güvence Altına Alınması Neden Önemlidir
Ülkemiz laik ve demokratik bir devlettir. Vatandaşlarına sunduğu hak ve özgürlükler ile düşünce özgürlüğünü savunmaktadır. Anayasal ile güvence altına alınması toplumun kendisini en doğru şekilde ifade etmesine güven verir.
İnsanlar düşüncelerinde herhangi bir sorunla karşı karşıya kalmamak için özgürce dile getirememektedir. Düşüncelerini yaymak insanlara ulaştırmak için düşünce özgürlüğüne ihtiyaç duyar.
Düşünce özgürlüğü bilgi edinme, kendi düşüncelerini ifade etme ve kanaat bildirme gibi hakları kendi içinde barındırır. İnsanların hak ve özgürlüklerin yanı sıra düşüncelerini özgürce ifade etmeleri gerekir. Özgürlükler insanların iletişimi kuvvetlendirir, özgürce yaşayabilir, duygu ve düşüncelerini ifade ederek toplumlara hitap edebilir. İnsanlar düşünce özgürlüğünde rahat şekilde ifade etmeleri mümkündür.
Düşünce özgürlüğünün bir noktada suç olarak kabul edilmesi insanların haberleşmesine kısıtlama getirmektedir. Örneğin bir ülkede düşünce özgürlüğünün olmaması basının susması, eleştiri haklarının ellerinden alınması o ülke vatandaşlarının duygu ve düşüncelerini ifade etmelerini engellemektedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti anayasasında düşünce özgürlüğünün sınırları belirlenmiştir. Kişi hak ve özgürlüklerine zarar vermeyecek şekilde düzenlenmiştir. Düşünce özgürlüğü sayesinde ülke kalkınır gelişmeler yapılarak bilim ve teknoloji alanında ilerleme kaydedilir.