Denizlerdeki Balıkların Azalmasına Neden Olan Etkenler
Balıkların yaşam alanı olan denizlerde yaşanan değişimler ve dış etkenlere bağlı olarak yaşamları etkilenmektedir. Fakat son zamanlarda denizlerde yaşayan canlı türlerinin azalmasına bağlı olan etkenleri inceleyeceğiz.
Sanayileşme ve denizcilik alanında gelişmeler olması balıkları olumsuz etkilemektedir. Denizlerde taşınan petrolün kazalar yaşanarak denize karışması sonucunda deniz canlılarını etkilemektedir. Sanayinin gelişmesi deniz ticaretinin daha yoğun kullanılması, kazaların meydana gelmesinin yanı sıra çöplerinde denize atılmasında etkilidir. Özellikle denizlerde petrol yüklü gemilerin kazalara karışması sonucunda temizlenmesi güç kirlilik oluşur. Balıkların yaşam alanları etkilenerek nesillerinin devamlılığını sağlamaları önlenmektedir. Mercanların yok olması balıkların yaşam alanlarına olumsuz etki yaratır.
Balıkların azalmasının bir diğer sebebi ise kaçak avlanmadır. Gemiler, tekneler, vapurlar av sezonu açılmadan denizlere açılarak avcılık yapmaktadır. Fakat paragöz avcılar yasağa uymadan sezon açılmadan denize açılıyor balıklar henüz küçükken ve üreme dönemindeyken avlıyorlar. Denizlerdeki balıkların düzeninin bozulmasından ötürü zarar görmektedir. Balıkların avlanması büyük zayiat vermektedir.
Balıkların azalmasını önlemek için neler yapılabilir;
Denizlerdeki kirliliğin önüne geçilmeli.
Balıklar doğal alanlarında avlanmamalı.
Av sezonu açılmadan balık avcılığı yapılmamalı.
Avlanmada kullanılan malzemeler küçük balıkları yakalamamalı.
Avlanan balıklar devlet yetkililerince boyutları incelenmeli.
Küçük balıklar alınmamalı ve avcıların satması önlenmelidir.