Atatürk’ün TBMM’den Beklentileri Nelerdir
Atatürk, 23 Nisan 1920’de kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisine inanarak ülkenin yönetimi millete bırakmıştır. Egemenlik kayıtsız şartsız milletin olduğuna inanmıştır. Cumhuriyet’ten önce ülkenin yönetimi geçici olarak meclise verilmiştir. Meclisin iradesinin tecelli etmesi en güvenilir yönetim şekli olduğudur. Emanet edilen meclise sahip çıkacak olan milletin olması korunması sahip çıkılması önemlidir.
Atatürk’ün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden beklentisi, egemenliğin kayıtsız şartsız millette olduğu, ülkenin hangi durumda kalırsa kalsın egemenliğin güvencesinin millet olmasıdır. Meclis alacağı kararla birlikte Türk halkının çıkarları doğrultusunda hareket edeceğidir. İç ve dış güvenlik, iç ve dış siyaseti ve milli duygularca hareket eder. Düşüncelerin dokunulmazlığı ve güvenirliliğinin mecliste olduğunu vurgulamıştır.
Yürütmenin aksamayacak şekilde, yasama ve yargı kuvvetlerinin de iradesi meclise bağlı olması gerektiğidir. Atatürk’ün ilkeleri ve devrimlerince hareket edilerek ülkenin yönetiminin sağlanması, muasır medeniyetler seviyesine ulaşarak çıkması sağlanacak olmalıdır.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Büyük Millet Meclisinden beklentileri Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet muhafaza ve müdafaa edilmesi gerektiğidir. Meclisin iradesinden başka güç olmadığı, ülke topraklarının yönetimi tamamen millete ait olduğudur. Hiçbir güç halkın gücünün üstünde görülmeyeceği kararlar bu denle alınacağı olmuştur.