Bağımsızlık Sembollerimiz Nelerdir
Bağımsızlık Sembollerimiz; şanlı Türk Bayrağımız, İstiklal Marşımız, Türk liramız ve Cumhurbaşkanlığı Forsu’ dur.
Şimdi bunları tek tek açıklayalım:
Türk Bayrağı, bağımsızlığımızın en önemli sembollerinden biridir. Bu vatan için hiç düşünmeden canını kanını vermiş şerefli şehitlerimizin kanından almıştır. Kırmızı zemin üzerinde beyaz renkli ay ve yıldız olan Türk Bayrağımız bu hali 29 Mayıs 1936 yılında çıkartılmış Türk Bayrağı Kanunu ile almıştır. Kanun ile Türk Bayrağımız koruma altına alınmıştır. Türk Bayrağı Kanunu’na göre Türk Bayrağının yırtık, söküm, delik olması veya yakılması gibi manevi değerine aykırı bir şekilde bulunması yasaktır. Ayrıca resmi törenler dışında masa örtüsü şeklinde kullanılması, oturulan ya da ayak basılan yere konulması yasaktır ve kanunlar çerçevesinde böyle durumlarda yaptırımları bulunmaktadır. Çünkü Türk Bayrağı kutsaldır ve manevi değeri yüksektir ve saygı duyulması gerekir.
İstiklal Marşı, Kurtuluş Savaşı sırasında askerlerin motivasyonu ve moralini yüksek yutmak için dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi ödüllü bir marş yarışması yapmıştır. Yarışmaya 724 şair katılmıştır. Gerekli incelemeler komisyon tarafından yapıldıktan sonra 6 şiir seçilmiş ancak ulusal marş niteliği taşımadığından uygun görülmemiştir. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Mehmet Akif Ersoy’ dan yazmasını istemiştir. Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşımızı yazmıştır ancak ödüllü yarışma sonucu verilecek para ödülünü kabul etmemiştir.
Türk Lirası, her bağımsız devletin olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti’nin de para birimi vardır. Bu Türk Lirası’dır.
Cumhurbaşkanlığı Forsu, Bağımsızlık sembollerimizden biri olan Cumhurbaşkanlığı Forsu’nda 16 adet sarı renkli yıldız ve güneş simgesi bulunmaktadır. Sarı renkli yıldızlar geçmişte kurulan 16 büyük Türk Devletini, güneş ise Türkiye Cumhuriyeti’ni simgelemektedir.