Jeolojik Afetler Nelerdir
Jeolojik afetler, yeryüzünün tabakasında meydana gelen doğal afetlerdir. Yer biliminin inceleme alanına giren deprem, heyelan ve yanardağlar jeolojik doğal afetlerdir. Deprem kuşakları, iklim çeşitlilikleri ve tektonik levha hareketlerine göre volkanik dağlarda patlamalar meydana gelir. Sebeplere bağlı olarak doğal afetler görülür.
Deprem: Yeryüzü tabakasının hareketi sonucunda yerin ve denizin derinliklerinde oluşan toprak hareketleridir. Taş levhaların hareketi sonucunda toprakta hareketlilik meydana gelerek dalgalar halinde karadan denize doğru yayılır. Kara merkezli depremlerde fay hatları oluşarak şekil değişikliğine sebep olur.
Deniz merkezli depremlerde tabaka da meydana gelen hareketlilik büyük dalgalar oluşturur. Şehir ya da adaları yutacak büyüklükte tsunamilerin oluşmasına zemin hazırlayabilir.
Heyelan: Boş yağış alan bölgelerde toprağın büyük parçalar halinde bulunduğu yerden ayrılarak yer değiştirmesidir. Heyelanlar çok büyük çapta toprağın kayması ile oluşur. Bitki örtüsü, yeryüzü şekillerine bağlı olarak daha çok görülür. Ağaçların önemi büyük olmasına rağmen yetersiz kalması sonucunda heyelanlara rastlanır.
Yanardağ Patlamaları: Tektonik yeraltı levhaların hareket etmesi magmanın itici kuvvet olarak volkanik dağların bulunduğu yerlerden yeryüzüne çıkmasını sağlamaktadır. Deprem kuşaklarında görülen volkanik hareketlenmeler, deprem sonucunda uzun ve kısa vadeli olarak görülür. Patlamalar meydana gelmesine rağmen kısa süreli zaman dilimi içinde azalır.