Okul

Yayla Şenliğinde Neler Yapılır ve Önemi Nedir

Ülkemizde çeşitli bölgelerde düzenli olarak her yıl yayla şenlikleri adı altında baharı karşılamak adına yardımlaşma, dayanışma ve birlik beraberlik duygusu içinde etkinlikler yapılır.

Yayla şenlikleri, her bölgenin kendisine özgü gelenek ve göreneklerine bağlı düzenlenir. Kendine has yemekler, kurbanlar, oyunlar, etkinlikler yapılarak sıkıntılar giderilerek birlikte güzel zaman geçirilir. Yayla şenlikleri bölge halkının birlik ve beraberliğine etki eder. İnsanlar bir araya gelerek birbirlerine bağlanır, birlikte olmaktan güç alırlar. Küsler dargınlar barışır toplum içinde barış sağlanır.

Yaylalar, rakımı yüksek alanlar olmasıyla beraber insanlar soğuk içinde dururlar. Şenliklerde ateş yakılır, başında ısınılır, yemekler pişirilir, oyunlar oynanır sohbetler edilir. O yörenin kendisine ait hikayeler anlatılır.

Şenliklere katılım sadece o bölgenin insanı değil şehirlerden de katılım görmektedir. Bölgenin tanıtılması, dışarıdan gelen insanların bölgeye ekonomik olarak destek çıkmalarını sağlar. Başka şehirlere göç eden ancak o şehrin etkinliklerini tekrar yaşamak için katılırlar. Yayla şenlikleri, teknoloji ile beraber ulusal yayınlar sayesinde insanlığa iletilir. Yerel yayın yapan kanallar günlerce şenliklere dair yayın yapmaktadır. Bölge halkı kendi yaşam yerlerini tanıma imkanına sahip olarak turist çeker. Bölge de esnaflık yapan insanlar daha geniş kitlelere ulaşır.

Fuar alanları, panayırlar kurularak insanlara iletilir. Köyleri gelişme gösteren yerler ticari olarak da gelişme sağlar. El emeği göz nuru değerler tanıtılarak satışları yapılır. Genç kuşakların önü açılır, insanlar gelecek etkinliklere daha çok kitlelerin katılacağını bilir öyle hareket eder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu