Meşrutiyet Nedir Kısaca
Meşrutiyet yönetimi, hükümdarın yetkilerinin anayasa ve meclis tarafından kısıtlandığı yönetim biçimidir. Osmanlı Devletinin son dönemlerinde meşrutiyet dönemi yaşanmıştır. Hükümdarın başkanlık yaptığı meclis bulunmaktaydı. Uzun yıllar boyunca meşrutiyet ile yönetilmiştir.
İngiltere’de 1215 yılında Magna Carta anlaşmasında kurulan yeni düzen meşruti monarşi olarak tanınmıştır. Fransa Devriminin ardından Anayasal Monarşi düzeni ortaya çıkmıştır. Mutlak krallık ve cumhuriyet yönetimi arasındaki orta yol olarak görülmüştür. Hükümdarlık yönetilen ülkelerde Meşrutiyet yönetimine geçişler olmuştur. Parlamenter rejimler sayesinde hükümdarın yetkileri sınırlanmıştır.
Osmanlı Devleti’nde Kanun-ı Esasi ve Meclis-i Mebusan tartışmaları 1830 yılların ortaya çıkmıştır. Namık Kemal, Ziya Paşa ve Mithat Paşa’nın önderliğinde 23 Aralık 1876 yılında Birinci Meşrutiyet ilan edilmiştir. Abdülhamid döneminde 93 harbi ile meclis kapatılmış meşrutiyet ortadan kalkmıştır. 24 Temmuz 1908 ihtilalinden sonra ikinci meşrutiyet dönemi başlamıştır. Mehmed Vahdettin tarafından 11 Nisan 1920 tarihinde Meclis-i Mebusan kapatılmıştır.