Eskiden Oynanan Oyunlar Nelerdir
Yıllar öncesinde oynadığımız oyunları bugün oynayan kimseyi görmemekteyiz. Zamanla hayatımıza giren teknoloji çok şeyi geride bırakırdı. Sosyal bir hayattan çok daha asosyal hale geldi. Evimizde internet, televizyon, atari, play station, elektrikli oyuncaklar yoktu. Dışarıda hep birlikte olurduk, birlikte zaman geçirirdik.
Yakan Top
En az 4 kişi ile oynanır. Yakan top oynamak için topa ihtiyacımız var. Belli bir aralık olur 20-30 metre kişiden kişiye göre değişir. Bir grup ayrılır topla diğer grubu vurmaya çalışır. Diğer grup o alandan çıkamaz. Karşı tarafa top geçer o da atar. Karşılıklı atışmalar devam eder. Topa değen olursa yanar oyundan çıkar. Top yere değmeden havada yakalanırsa bir can hakkı kazanır. İsterse arkadaşını oyuna davet edebilir.
Saklambaç
En az 2 kişi ile oynanır. Biri ebe olur diğerleri saklanan kişiler. Ebeler saklanan kişileri bulmak için daha önceden belirlenen yerleri araştırır. Birini gördüğünde adını doğru söylemesi gerekir. Yanlış söylediği takdirde çelik çömlek patlar ve oyun başa döner. Ebe bir yere yumar ve diğer oyuncuların saklanması için onlara süre tanır. Normali 100e kadar sayması olmaktadır. Sonra ebe yumduğu yerden ayrılarak diğer yerlere bakar, ancak saklanan kişiler gizliden buralara gelerek oyunu kazanmaları gerekir. Sizden önce ebe gelirse yakalanmış olursunuz.
Misket
Yuvarlak bilyeler ile oynanan oyundur. Belli bir oyun düzeni vardır. Oyuncular gerek yere misketlerini dizer sol mu sağ mı diyerek misketleri atar. Vurdukları zaman söylediği taraftan diğer tarafa olan bütün misketleri alır. Sol diyerek sol baştakini vurursa bütün misketleri alır. Birbirlerini vurarak oynanan oyunlardan biride olmaktadır.
Birdirbir
Birden çok oyuncu ile oynanır. Kendine özgü tekerlemesi vardı o söylenerek oynanır. Biri eğilir diğerleri üzerinden zıplar, arkadaşının üstünden atlayan kişide eğilir sıra ona gelince o atlar.
Uzun eşek
Bir çok kişi ile oynana oyundur. İki gruba ayrılırlar. Bir kişi ise bonus sayılarak yastık olur. Diğerleri eğilerek uzun eşek gibi sıralanırlar. Birbirlerinin bacak aralarına kafalarını yerleştirerek oynarlar. Eğilen kişilerin üzerine zıplarlar, ayakları yere değmemelidir. Zıpladıktan sonra tek mi çift mi sorarlar alttakilerden biri cevap verir tek ise doğruysa bir dahakine onlar atlarlar. Yanlış bilirlerse tekrardan aynı takım zıplar.
Mendil kapmaca
İki gruba ayrılır. Bir kişi ortada mendil tutar. İki gruptan birer kişi sırayla koşmaya başlar. Mendili ilk kim kapıp kendi grubunun olduğu yere dönerse o kazanmış olacaktır. Başla denildiği zaman koşmaya başlarlar. Ancak mendili aldıktan sonra diğeri ona dokunursa eğer yanmış olur. O yüzden gizli bir şekilde mendili alması gerekmektedir.
Körebe
Bir kişinin etrafı görmeyecek şekilde gözleri bağlanır, bunun için tülbent kullanabilirsiniz. Diğerleri belli bir alanda yakalanmamak için çaba gösterirken ebe olan kişide birini yakaladığında ebe o olur.
Yağ satarım bal satarım
Bu oyunda herkes daire şeklinde oturur. Bir kişi herkesin arkasından dolaşarak birinin arkasına mendili bırakır. O sırada o kişi kalkarak mendili alıp kovalaması gerekir. Eğer o kişiden önce onun sırasına gelirse oturur ve oyun devam eder. Mendili alan kişi hızlıca koşturması gerekmektedir.