Ülkemizdeki Işık Kirliliğini Önlemek İçin Neler Yapılabilir
Işık kirliliği, yanlış miktarda ışık kaynağının kullanılarak ortaya çıkan kirliliğe denir. Gerektiğinden çok daha fazladır ve çevrenin düzenini bozacak miktarda olması kirliliğe sebebiyet verir. İhtiyacımız olanın fazlası, gerek duyulmayacak şekilde aydınlatmalar zarar vermektedir. Hava, su, toprak kirliliği olduğu gibi gereğinden fazla ışık kaynakları da ışık kirliliğine sebep olmaktadır.
Ülkemizde bilinçsizlik bir şekilde ışığın kullanılması ihtiyaçtan daha çok kirliliğe sebep olmaktadır. Işığın gereğinden fazla kullanılıyor olması ülkemize maddi olarakta zarar vermektedir. Işığın çevremize verdiği zararda bir o kadar çoktur. Oluşan kirlilikten dolayı doğadaki canlılar etkilenir, ışık kaynaklarından gelen ışıklardan yanlış izlenimlere kapılarak zarar görürler. Artan kirlilik doğadaki canlıları olumsuz etkilediği gibi insanlarında görme sorunu yaşamasına neden olur. Gözlerimiz gereğinden fazla ışığa maruz kalması sonucunda bozulma ve görme yaşar. Işık kirliliği global sorundur, çözüme ulaştırılarak düzenin sağlanması gerekmektedir.
Işık kirliliğini önlemek için şunları yapabiliriz:
İhtiyaçlar belirlenmeli ve ışıklar ihtiyaca göre ayarlanmalıdır. Örneğin sokak lambaları gereğinden fazla birbirlerine yakın olmamalı, kullanılan lambaların değerleri bölgeye göre değişiklik göstermesi gerekmektedir.
Ortamlar büyüklüğüne göre uygun şekilde aydınlatılmalı. Gereğinden fazla aydınlatmak göz sağlığına zarar vererek ışık kirliliğine sebep olur.
İhtiyaca göre ve koşullara uygun şekilde aydınlatma yapılmalı. Mağaza, market, dükkan önlerindeki vitrinlerdeki aydınlatmalar geceleri kapatılmalı. Gereksiz yere aydınlatma kirliliğe sebep olur.
İhtiyaç duyulduğu takdirde ışıklar yakılmalı. Gereksiz yere yakılan ışıklar aynı zamanda ışık kirliliğine sebep olmaktadır.