Uluslararası Astronomi Birliği Nedir
Astronomi genel anlamda evreni ve evrende bulunan cisimleri incelediğinden gökbilimi ya da gökbilim adını almıştır. Gök cisimlerini, kutup kuşakları ve asteroit kuşaklarını, kozmik arka plan ışımalarını, gök taşları ve kuyrukluyıldızların fiziksel, kimyasal, evrimsel ve kökenlerini inceleyen bilim dalıdır. Astronomi adını eski yunan sözcüklerinden olan astron ve nomos sözcüklerinden almıştır. Günümüzde sivil kişilerin eğitimini almadan ve uzmanı olmadan uğraş verdiği bilimler sınırlıdır. Ancak kuyrukluyıldızların ve asteroitlerin keşfi sayesinde astronomiyle ilgilenen amatörlerin de olduğu bilgisi astronominin halen bir amatör altyapısı olduğunu bizlere göstermiştir.
Astronomi bizlere güneş sistemini ve dünya yörüngesinin oluşumu ve oluşumu için gerekli şartların ne olduğu hakkında bilgi vermektedir. Yaşadığımız evren sonsuz mu yoksa bir sonu var mı? Bu soruların cevabını araştıran ve yaşam alanlarının varlığı hakkında detaylı araştırmalar astronomlar ve bilim adamları tarafından irdelenmektedir.
Uluslararası astronomi birliği
İlk olarak 1922’de İtalya’nın başkenti olan Roma’da ilk uluslararası astronomi birliği genel kurulu toplanmıştır. 48’inci genel kurul toplantısında 2012 yılında Çin’in Beijing kentinde yaparak toplam 48 toplantı gerçekleştirmiştir. Uluslararası astronomi birliği dünya üzerindeki mevcut uzay istasyonlarının elde ettiği verilerin değerlendirilmesi, ortak akıl ilkeleri doğrultusunda veri paylaşma ve yeni gök cisimlerini, gezegenlerini isimlendirme merkezi olarak bilinir.
Bu kurul 2. Dünya savaşı yılları olan 1938-1948 yılları ve savaş halleri dışında her 3 yılda bir toplanır. Elde edilen bulguları karşılaştırıp ve yorumlayarak yeni verilere ulaşmayı hedeflerler. Evrende yapılacak araştırmalar ve meydana gelmesi olağan tehlike durumlarında kurul acil toplantı durumuna geçer ve her istasyon bulgularının paylaşılması istenerek sorunun bir an önce çözülmesi hedeflenir. Tabi elde edilen verilerin hangi oranda ve ne kadarının paylaşıldığı, ülkelerin stratejilerine ve elde edilen verilerin önemine bağlıdır.