Kaba İnşaat Ne Demektir
Her bireyin yaşamını devam ettirebilmesi için mutlaka düzenli bir hayata ve başını sokacak bir eve ihtiyacı vardır. Günümüzde kentsel dönüşüme ağırlık verilmesi nedeniyle binaların projesi önceden çizilmekte ve hane halkının onayı doğrultusunda yıkım ve yeniden yapım aşamasına geçilmektedir. Bu süreçte öncelikle projelendirilen yapının dış kısmının tamamlanma aşaması için süreç başlar. Çimento, tuğla, demir, kum, çakıl işlemleri ile binanın yapılma süreci devam eder. Yapım aşamasında binanın tam olarak ev sahiplerine teslim edilebilmesi için tüm eksikliklerinin giderilmiş olarak teslim edilmesinden geçer. Aydınlatma düzeneklerinin tamamen kurulu olması, kapı ve pencerelerin takılması, binanın boyasının tamamlanması yani evin kullanılacak hale gelmesi ile anahtar teslimin yapılması gerekir. İnşaat aşamasında olan yapıların tam anlamı ile bitmesi için sıva, boya, kapı, pencere, elektrik vs. gibi her şey eksiksiz olmalı.
Kireç, çimento, tuğla, demir, çakıl, kum gibi malzemeler ile mekanın dış kısmı tamamen yapılmış, fakat binanın iç sıvası bitmemiş, pencereleri takılmamış, aydınlatma düzeneği kurulmamış ve binanın boyası yapılmamış inşaata denir. Bütün işlemler yapılmış olsa dahi duvarlarının boyanmadığı bir yapıya biz yine tamamlanmadığı için kaba inşaat deriz. İnşaat şekil olarak belli olsa bile, o mekâna ait kapı ve pencereler, sıvılar vs. yapılmadan tamamlanmış sayılmaz.
Dışarıdan inşaat halinde görüp, şekil ve proje olarak ortada olan; fakat tamamı ortaya çıkmayan, bitmemiş olan inşaatlara kaba inşaat diyoruz. Kabası tamamlanmış olan bir yapıda hiçbir şekilde ikamet edilemez. İç ve dış görünümlerinin en ince ayrıntısına kadar tamamlanmış olması gerekiyor ki mekana taşındığımızda en ince ayrıntı olan elektrik işleriyle bile uğraşmayalım. Bu sebeple belirttiğimiz gibi dış cephesi tamamlanmış, ama tam anlamıyla oturulacak hale gelmemiş yapıları kaba inşaat olarak nitelendirmekteyiz.a