İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin Önemi Nedir
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi 10 Aralık 1948’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilmiş olan bir bildirgedir. Türkiye ise beyannameyi kabul etmiş ülkeler arasına 6 Nisan 1949 yılında alındı.
İkinci Dünya Savaşından sonra yaşanan insanlık felaketlerinin görülmesi Birleşmiş Milletler aracılığı ile insan hakları komisyonunun kurulmasını sağlamıştır. Kurulan bu komisyon Dünya çapında araştırmalar yapmıştır. Bundaki amacı da insan haklarını savunmaktır. Yapılan bu araştırmalardan sonra İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi çıkarılmasına karar verildi.
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi tüm dünyadaki insanların din, dil, cinsiyet ve ırk ayrımı yapılmadan her türlü yaşamak, eğitim almak, ulaşım sağlamak, güvenli olmak ve barınmak gibi ihtiyaçlarını herkesin özgürce sağlamada eşit olmasını anlatır. İnsan haklarının bütün insanların hak etmiş olduğu bir hak olarak belirtmektedir bu bildirge. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi sayesinde bütün insanları hakları güvence altına alınmıştır.
Bu bildirge dünyadaki barışın ve eşitliğin simgesi olmuştur. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin etkisiyle suç işleyenlere ceza vermede haksızlık yapılmaması için mahkemeler bile kurulmaya başlamıştır. İnsanları direk suçlamak ve ceza vermek yerine ona da kendini savunma hakkı tanınmıştır.