Savunma Sanayi Nedir Kısaca
Savunma sanayi ülkelerin kendilerini dış tehditlerden korumak için geliştirdikleri, kullandıkları silah sistemlerinin genel adıdır. Günümüzde birçok ülkenin yatırım yaptığı savunma sanayi ülkeler arasındaki rekabeti de arttırmıştır. Bir ülke bu alanda ne kadar gelişirse dış siyasette de o derece söz sahibi olur. Bundan dolayı son zamanlarda birçok ülkede diğer sanayi kollarının yanında savaş teknolojisinin de gelişme gösterdiği açıktır.
Savaş Teknolojileri Neleri Barındırır?
Savunma sanayi birçok alanda kendini gösterir. Füze sistemleri, tanklar, tanksavarlar, insansız hava araçları, savaş gemileri, uçaklar, helikopterler ve top atış sistemleri bu sanayinin ana gövdesini oluşturur. İç tehditler için genel olarak tüfek ve helikopterler müdafaa amaçlı kullanılırken dış tehditler için uzun-kısa menzilli füzeler, toplar, savaş uçakları ve insansız hava araçları kullanılmaktadır. Kıtalar arası füzeler savunma sanayisinin ne derece ilerlediğinin en önemli göstergesidir. Türkiye de son yıllarda savunma alanına ağırlık veren ve bu konuda önemli harcamalar yapan ülkeler içinde yer almaktadır.
Daha çok yerli ve milli imkanlarla kendi silahlarını geliştirmeye çalışan Türkiye özellikle insansız hava araçları bakımından dünyada söz sahibi birkaç ülkeden birisi konumuna geldi. Konumu itibariyle terörist grupların hedefinde olan ülkemiz, Atak Helikopteri, Anka, Bayraktar, Fırtına Obüsü, Kaan gibi yerli araçlar ve mühimmatlar geliştirmiş, teröristlere karşı ülkenin direncini arttırmıştır.
Harp Teknolojisi Niçin Vardır?
Ülkeler dünya üzerindeki diğer ülkeler arasında önemli bir konuma gelmek ve sözünü dinletmek için silahlanma yarışına girmişlerdir. Savunma sanayi bir ulusun varlığı ve devamlılığı için son derece önemli bir hale gelmiştir.. Günümüzde artan iç ve dış terör olayları, savaşlar ülkeleri savunma sanayisine yönlendirmiştir. Kendi askeri araçlarını ve mühimmatlarını üretemeyen ülkeler diğer gelişmiş ülkelerden savunma amaçlı silahlar almaktadırlar.