Okul

Biyolojik Çeşitliliğe Etki Eden Faktörler

Belirli bölgede hayvan ve bitki türünün çeşitliliğinin olması biyolojik çeşitliliği gösterir. Canlı türlerinin fazlalığı o bölge için kurulan ifadedir. Ekosistemin kendisine bölgenin kendisine özgü olarak kurulur. Her bölgede var olan ekosistem farklılığı görülür. Biyolojik çeşitlilikte her coğrafi bölgenin sahip olduğu özelliklere göre şekillenmektedir. Kurak bir yerle yıl boyunca yağış alan bölgenin bir olduğu söylenemez.

İklim: Bitkiler ve hayvanlar yaşamlarına elverişli olan yerlerde yaşamını sürdürür. İklim türlerine göre uygunsa eğer orada çeşitlilik görülür. Kurak ve yağışlı alanlarda yaşayan canlı türleri farklılık gösterir.

Yeryüzü şekilleri: Farklı yeryüzü şekillerine uygun canlı türleri görülür. Dağlar, yüksek yerler, ovalar gibi yerlerde biyolojik çeşitlilik farklıdır.

Toprağın yapısı: Verimli topraklarda yaşamlarını sürdüren canlılar farklıdır. Beslenme ihtiyacını karşılarken kimisi beslenmesini avlanarak başka türlü sağlamaktadır.

Coğrafi konum: Coğrafi özellikler bakımından canlının yaşamına elverişli olan yerlerde görülen biyolojik çeşitlilik farklıdır. Her bölgenin kendine has özellikleri olduğu düşünülürse canlının bölgeye adaptasyon olması gerekir. Olmayan canlılar göç eder ya da nesilleri tükenerek orada bulunmazlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu