Ulama Nedir Kısaca
Ünlü harf ile başlayan kelimelerden önce ünsüz harfle biten kelimeler olduğunda önceki kelimenin sonunda yer alan ünsüz harf ile sonraki kelimenin başında yer alan ünlü harf bağlanarak okunur. Buna ulama denilmektedir. Konuşma dilinde doğal olarak kendiliğinden olan ulama, şiirlerde bilerek yapılmaktadır. Ulama yapılan kelimelerin arasında herhangi bir noktalama işareti veya herhangi bir başka kelime olmamalıdır.
Ulama özellikle aruz ölçüsü kullanılırken kalıba uydurmak amacıyla yapılmaktadır. Ulama bir çeşit sanat olarak görülür. Ulama yalnızca okurken ve söylerken geçerli olmaktadır. Yazmada ulama yoktur. Ulama yapılırken sözcüklerin anlamı da bozulmamalıdır. Ayrıca birleşik sözcükler oluşturulurken de ulama kuralına uyulmaktadır.
Ulamanın Temel Özellikleri
Ulamada sessiz harfle biten bir kelime sesli harfle başlayan bir ek alırsa ilk harf ile birleşir. B, c, d ve g harfleri ile biten kelimeler yalın olarak kaldıkları zaman p, ç, t ve k sert harflerine dönüşürler. Bu harfler yazılırken sonlarına herhangi bir ek alırlarsa tekrar yumuşak hallerine dönerler. K harfi ile biten bir kelime h harfi ile başlayan bir ek aldığında h harfi düşer.