Beyin Göçünün Ülke Ekonomisine Zararları
Beyin göçü, ülkede yetişen eğitimli insanların refah düzeyinde yaşamak için yabancı ülkelere göç ederek orada iş sahibi olmalıdır. Kalifiyeli insanlar yurtdışına başka ülkelere hizmet ederek yatırım yapmalarıdır. Bir çok teknoloji devinin bünyesinde çalışan Türk mühendis, doktor gibi çeşitli mesleklere sahip kişiler vardır. Ülkemize hizmet etmek yerine yurtdışında farklı şirketlerde çeşitli pozisyonlarda iş sahibi olmalarıdır.
Beyin göçünün yaşanması ülkenin gelişmesi ve ekonomik kalkınmasını önler. Gelişmiş olan ülkelere göç eden insanlar o ülkenin daha fazla gelişmesini, gelişmemiş ülkelerin ise gerilemesine neden olur.
Beyin göçü alan ülkelerde üretim ve teknolojik gelişmeler artar. Zengin olan ülkeler çok daha zenginleşerek küresel güç haline gelirler. Gelişmemiş ülkelerde yeni iş istihdamları yaratılmadığından dolayı ülkede gerileme, işsizlik ve açlık artar.
Nitelikli insanların çalışma alanı olarak teknolojik şirketlere ağırlık vermektedir. Daha verimli çalışma imkanları sunularak başarıya ulaştıkları gibi kendilerini geliştirme imkanına sahip olurlar. Geniş çalışma alanları mesleklerini yerine getirmelerine olanak sunar.
Gelişmiş ülkelerde çalışan insanlar kendi ülkelerine göre çok daha iyi rakamlara çalışırlar. O ülkenin iş statüsüne göre oldukça ucuz fiyata çalışmaktadır. Ülkesine hizmet etmeyerek gelişmesinin önüne geçer.