Altının Sahte Olup Olmadığını Nasıl Anlarız
Altın dünya üzerinde bulunan nadir elementlerden biri olduğu kadar kullanım alanı oldukça geniştir. Çevremizde altına olan talebi az çok fark ederiz. Özel zamanlarımızda sevdiklerimize altın armağan ederek mutluluklarına mutluluk katarız. Ancak aldığımız veya takılan altınların gerçek mi sahte mi olduğunu kuyumcuya gitmeden öğrenmemiz mümkün olmayabilir.
İlk defa altına alacaklar ve yatırım yapacaklar markalı altınları tercih etmeliler. Markalı ürün alınmıyorsa eğer tanıdık kuyumcudan alınacak altınlar önerilir.
Test etmek için çeşitli yollara başvurulabilir. Biri dişinle bükmeye çalışırsın ancak bükülmesi zorsa gerçektir. Şüpheleriniz devam ediyorsa sert bir cisimle çizmeye çalışın içinden çıkan renk sarıysa gerçektir, kahverengi çıkıyorsa sahtedir.
Gerçek altını bir yere vurduğunuzda tok sesi gelir, sahte altında tiz sesini fark edersiniz. Öyle durumlarda sert cisimle üzerini çizdiğinizde aslının gerçek olup olmadığını anlayabilirsiniz. Sahte altınlar genelde bakırdan yapılır ve altın kaplamadırlar. Çizilmeye karşı anlaşılması kolay olur.
Mıknatıs ile test edilir. Mıknatısa tuttuğunuz zaman çekiyorsa sahte olma ihtimali yüksektir. Diğer testleri uygulamaya başlayın.
Takının saflığı üzerine damgalanarak belirtilir. Bir bilgi yer almıyorsa sahte olabilir.
Firma damgasına dikkat ederek, damgasız ürünleri almamaya özen gösterin.
Gerçek altın fiyatı piyasa fiyatlarının altında satılmaz. Belirlenen fiyatlar devamlı sabittir kurun altına inemezler.