Okul

Bir Cisim Başka Bir Cisme Temas Etmeden Ona Kuvvet Uygulayabilir mi?

Kuvvet uygulanırken genelde bir cisim diğerine etki etmesi gerekir ancak temas etmeden de kuvvet uygulanabilir. Bazı kuvvetler uzaktan gözle görülmez ancak hissedilir biçimde uygulanır. Çevremizde gözle görmediğimiz bir çok kuvvet vardır. Bunlardan biri dünyamızın yerçekimi kuvvetidir. Dünyamız bizi kendisine doğru çeker ancak belli bir ağırlığa sahip oluruz. Tartıda tartıldığımız zaman ağırlığımızın sebebi yerçekimidir. Varlığını hissederiz ancak gözle görülmeden temas etmeden uygulanan kuvvettir.

Kuvvetin cisme teması etmesi gerekmez, örneğin bir kağıda veya muma üflediğimiz zaman müdahale edebiliriz. Üfleyerek cismi durdurabilir, yavaşlatabilir ve döndürebiliriz. Olayın açıklaması 1687’de İngiliz bilim adamı Sir Isaac Newton tarafından kuvvet yasası olarak üç yasa tarafından açıklanmıştır. Bu olaya Newton hareket yasası denir.

Örnek vermek gerekirse rüzgar türbinlerine esen rüzgarın yarattığı kuvvet doğrultusunda elektrik enerjisi üretilir. Hayatımızın her alanında karşılaşacağımız durumdur. Buharın uyguladığımı basınçta aynı şekilde etki yaratır. Yerçekimi de gözle görülmeyen kuvvetlerden biridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu