Alışkanlıkların Kişi ve Toplum Üzerindeki Etkileri
Farklı zaman dilimi içine yapılan aynı tür davranışlara alışkanlık denir. İyi ve kötü olmak üzere alışkanlıklar farklılık gösterir. Alışkanlıklarımızı iyi yönde geliştirirsek kendimize ve toplumdaki diğer bireylere faydalı olabiliriz.
Alışkanlıklar ister zararlı ister faydalı olsun insanın parçasıdır. Sürekli tekrarlanan alışkanlıklar zamanla insana monotonluk katar. Yeni çalışmalar yapmaktan geri durduğu gibi başarıya gitmesi de öylece zordur. Aynı şeylerin tekrarlanması kendi gelişimini de olumsuz etkiler. Bunlar arasında en kötüsü zararlı alışkanlıklar olmaktadır. Kaybedilecek vakit, sağlık ve para söz konusu olduğunda zarar alışkanlıklardan uzaklaşılması gerekir. Bunlar gereğinden fazla televizyon izlemek, bilgisayar başında oyun oynamak, kendisine ve başkasına faydasız işler yapmaktan geçer. Faydası olmayan alışkanlıklar bizler için zararlıdır. Zamanımızı doğru değerlendirerek hem kendi gelişimimize ve geleceğimize faydalı işlerle uğraşmalıyız.
Sahip olduğumuz alışkanlıkların bize neler yaptığını bilmeliyiz. Bazı davranışlarımızın faydası olmadığı halde tekrar tekrar aynılarını yaptığımızda zamanla alışkanlık haline gelir. Zararlı alışkanlıklardan kurtulmak ise bize güzel alışkanlık kazandırabilir. Günlük yaşantımızda hal ve hareketlerimizi değiştirerek kendimizi yenilemeliyiz. Kendisinin olduğu kadar çevresindeki insanlarda bu alışkanlıklardan etkilenir.