Okul

Ulusun Yaşamı Tehlikeyle Karşı Karşıya Kalmadıkça Savaş Bir Cinayettir Sözünün Anlamı

Savaşın insanlara olan getirisi yıkım ve yok oluştur. Atatürk “ulusun yaşamı tehlikeyle karşı karşıya kalmadıkça savaş bir cinayettir” sözünde bize barışın önemini vurgulamakta. Savaşmak insanlara bir şey katmadığı gibi sahip olduğu insanı değerleri kaybederler. Kaçınılmaz olduğunda insanlar savaşa hazır olmalı ancak ekonomik çıkarlar gelecek için savaşmak kaybettirir. Milleti savaşa sürüklemek yerine ulusal güvenlik sağlanmalıdır. Milletin hayatı tehlikeye girmedikçe, savaşa dahil olunmamalıdır. Savaş meraklısı milletler zaman içerisinde yok olmaya mahkumlardır. Atatürk’ün barışçıl politikası sözlerinden de anlaşılmakta.

Atatürk’ün barışçıl yanını anlatan sözlerden biri yurtta barış, cihanda barış” sözü olmuştur. Türkiye’nin dış politikasının barışçıl olmasını istemiştir. Ancak ulusun bütünlüğü tehlikeye giriyorsa o zaman asil Türk milletinin mücadele etmesini göstermiştir. Atatürk’ün ideali tüm dünyada barış istemek olmuştur. Savaşlar halkı acı, kan, gözyaşı ve felaket içerisinde bırakmaktadır. Savaş bir millet için en son çare olarak görülmelidir. Savaş değil, barıştan yana olduğunu göstermiştir. Lozan Antlaşmasında bir çok soruna rağmen barış yolu ile çözüme gidilmiştir.

Barış yolu hangi taraftaysa öyle gidilmeli. Eğer barış vatan bütünlüğünü, halkın yaşamını tehdit etmiyorsa o yoldan gidilmelidir. Savaşın insanlardan alıp kopardığı şeyleri bilmeli. Ülke yönetiminde olan insanların kendilerini halkın yerine koyarak savaşın getirdiği kötülükleri görmesi gerekir. Ancak başka çare kalmadığı zaman savaşın içinde olunmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu