Okul

Bir Canlının Büyüyüp Gelişmesi Hangi Koşullara Bağlıdır

Canlılarda büyüme ve gelişme birbirinden farklı şekilde gelişir. İnsanlar, hayvanlar, bitkilerin gelişimleri farlı faktörlere bağlı olarak gerçekleşir. İnsan ile bitkilerin büyüyüp gelişmesi bir değildir. Üç farklı sınıfta inceleyerek canlılarda büyüme ve gelişmenin önemini anlayacağız.

İnsanlarda büyüme ve gelişme

Doğum esnasında embriyo olarak dünyaya gelirler. Anne karnında gelişimlerini devam ettirirler. Doğum ile ortalama 1,5-3 kg arası doğmaktadır. Bebekler gelişiminde anne sütüne ihtiyaç duyarlar. Büyümeleri devam ettikçe katı yiyecekler yiyebilirler. 14-15 yaşlarında ergenlik dönemi başlar, 20-23’lü yaşlara kadar devam eder. Hem erkekler hem kızlarda fiziksel olarak değişimler görülür. Gelişimler yaşadıkları bölgelere göre değişir. Afrika’da yaşayanlar esmer olarak dünyaya gelir, İngiltere’de ise sarışın renkli gözlü insanlar gelişir.

Hayvanlarda büyüme ve gelişme

Dünyaya geldikleri andan itibaren ihtiyaçlarını anneleri ya da kendileri karşılarlar. Yalnız olarak dünyaya geldikleri zamanlarda olur. Başkalaşım geçiren hayvanlarda olur bunlar yaşam değişimleri olarak görülür. Örneğin balık, kurbağa ve örümceklerdir. Kurbağalar ilk dünyaya geldiklerinde ufak balıklara benzetilir zamanla gelişerek kuyruğu düşer, ayakları ortaya çıkar ve kurbağa haline gelirler. Et ve otçul olarak beslenmelerine devam ederler.

Bitkilerde büyüme ve gelişme

Bitkilerde büyüme ve gelişme toprak, su ve ışığa bağlıdır. Köklerini kullanarak topraktan aldıkları mineralleri, suyu, gün ışığıyla birlikte fotosentez gerçekleştirerek kendilerine besin oluştururlar. Üç ana ihtiyaç karşılandığı takdirde gelişim gösterirler. Sürekli yağmur yapan amazon ormanlarında bitkiler büyük ve geniş yapraklara sahiplerdir. Yetiştiği bölgelere göre bitkilerin büyüme ve gelişmeleri kendi içinde farklılık gösterir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu