Atatürk’ün Basına ve Basın Özgürlüğüne Verdiği Önem
Atatürk, basın hakları ve hürriyetine önem veren liderdi. Milli iradenin egemenliğe ulaşabilmesi için basının ne denli önemli olduğunu fark etmiştir. TBMM açılmadan önce çıkartılan gazeteler ile ülkenin dört bir ulaştırılarak milletin haberdar olması sağlanmıştır. Basın özgürlüğü olmadan milli egemenliğe dair alınacak kararlar geniş bir şekilde duyurulamaz. Milli egemenlik ve temsili hükümetin fikir ve düşünceleri kamuoyuna duyurularak bilinçlenmesi sağlanmıştır.
Milli mücadelenin sağlanması halkın bilgilendirilerek organize olması sağlamıştır. Basın iletişim alanında önemli olduğundan Anadolu Ajansı kurulmuştur. Ülkenin dört bir yanına telsiz hatlarının kurularak iletişimin eksikliğinin giderilmesi için çalışmalar yapılmıştır. Olası tehlikelere karşı iletişim kurularak halkın hareket etmesi hedeflenmiştir.
Günümüzde görsel ve yazılı basının yaygın olması ülkenin hürriyetinin temelini oluşturur. Olası tehlike durumlarında halkın bilinçlendirilerek vatan topraklarını muhafaza edilmesi istenmiştir. Atatürk, basın ve basın özgürlüğüne önem vererek gelişmesi için çalışmalar yapmıştır.
Doğru ve sağlıklı haberlerin halka ulaştırılarak duyurulması için Anadolu Ajansı’nın kurulmasına karar verilmiştir.
Anadolu Ajansı (A.A), Kurtuluş Savaşı döneminde Anadolu’daki gelişmeleri ülkenin dört bir yanına duyurulmasında 6 Nisan 1920 tarihinde kurulmuş haber ajansıdır. O dönemlerde haberlerin sağlıklı şekilde yayılması önemliydi. Alınan kararlar ile ulusal birliğin korunması ve sağlanması için önemli olmaktadır. Kurtuluş Savaşında alınan karar ve bilgileri halka duyurmakla çalışmalar yapmıştır.