Tüketici Haklarının Bilinmesinin Önemi
Alışveriş yaptığımız esnada haklarımızı “tüketici hakları” bilmeliyiz. Bize avantaj sağlayarak olası tehlikelere karşı önlememizi alırız. Alışveriş ve sonrasında mağdur olmamak için haklarımızı bilerek olası aksiliklerde hakkımızı savunabiliriz. Gerçeğin dışında ürün satışı, kusurlar, ayıplı ürünler gibi sebeplerden dolayı hakkımızı geri alırız. Satışta zorluk çıkartan satıcılara karşı hakkımızı savunmamızda yardımcı olur. Kanunlar tüketici yani biz alışveriş yapanların hakkını savunmak için hazırlanmış bunların tümüne “tüketici hakları” denmiştir.
Satıcı sattığı ürün konusunda zorluk çıkartır, haksızlık yapmaya devam ederse hakkımızı Tüketici Hakları Mahkemesinden arayabiliriz. Kanunlar tüketicilerin hakkını savunmak için üzerine çeşitli haklar sağlamıştır. Mağdur olmamamız için haklarımızın bilincinde olmalıyız.
Bir mal satın aldıktan sonra kusurlu ya da arızalı olduğunu fark ettiğimizde 15 gün içerisinde iade etme hakkımız bulunmakta. Fatura tarihinden sonra 15 gün içerisinde haklarımız şunlardır;
Ürünün geri iadesi ödenen paranın geri alınması. Senet ile alınan üründe senetlerin geri alınması.
Üründeki ayıbın giderilmesi ya da değer kaybının fiyattan indirilmesinin talep edilmesi.
Ürünün onarılması ve yenisiyle değiştirilmesi.
Garanti süresi boyunca ürünün bakım, onarım, tamirinin yapılması.
Ayıplı mal halinde ürünün tespit edilmesi için servise gönderilmesi.
Alışverişten sonra aldığımız fiş, fatura, garanti belgesi, paketini saklamalıyız. Olası arıza durumunda geri iade etmemiz mümkündür. Resmi evrak niteliğine geçen bu belgeleri saklamalıyız. Bugün alırsınız yarın teknik sorun çıkartabileceğinden saklanması önemlidir. Garanti belgesinin şartlarına göre 15 gün içinde ürün tamir edilmezse, satıcıya tamir süresi boyunca ürünün benzeri kullanılması için verilmesi gerekmektedir. Aldığınız ayıplı malda hile varsa iade etme hakkınız 2 yıla kadar çıkmaktadır.