Bir Ülkenin Gelişmesi ve Kalkınması İçin Sanat Yeterli Değildir Münazara
Bir ülkenin kalkınma ve gelişme göstermesi için sanatın tek başına yeterli olup olmamasını münazara yapacağız. Uygarlıklar için sanatın yerini tespit etmiş olacağız.
Sanat, kültürel anlamda uygarlıkların temelini oluşturmuştur. Ülke sadece sanat alanında göstereceği gelişme o ülkenin kalkınması için yeterli değildir. Kalkınmak her açıdan ekonomik, sanat, kültürel, komşuluk ilişkileri gelişmiş olmalıdır. Sanat insanlara kültürel haz yaşatırken, yaşayan insanlar ekonomik özgürlüklerine kavuşmak ister. İş imkanlarının artması şartların iyileştirmesi beklenir. İnsanlar sanat eserleri ortaya çıkartarak ülkelerinin ihtiyaçlarını karşılayamazlar. Tarımcılığın yapılması, üretimin artması için çalışmalar yapılır. Ekonomik kayıplar olması o ülkenin diğer ülkeler tarafından sömürülmesine neden olur. Sanata ne kadar önem veriliyorsa sanayiye de o kadar önem verilmeli. Ülkenin refah düzeyi arttıkça insanlar sanat alanında kültürel zenginliklere ulaşabilir.
Eğitim, sağlık, sosyal alanda yapılacak gelişmeler ülkeyi kalkındırır. Yeni yatırımlar ekonomik faaliyetlerin yürütülmesi güçlenmesini sağlar. Çağdaş modern bir ülkede öncelikli olarak sanayi ardından sanatsal anlamda gelişmeler görülür. Günümüzde henüz gelişme aşamasında olan ülkeler öncelikle sanayiye önem vermekte ardından sanatsal faaliyetlere.