Sindirim Sistemi Nasıl Çalışır
Sindirim sistemi vücudumuza aldığımız yiyeceklerin sindirilerek vücudumuzun ihtiyacı olan enerjiyi karşılayan sistemdir.
Sindirim sistemi ilk olarak ağızda gerçekleşir. Tükürük yardımıyla birlikte yiyecekleri ağzımızda çiğneyerek küçük parçalar haline getiririz. Ağımızda mekanik sindirim gerçekleştikten sonra küçük paçalar halinde yutağımızdan yemek borusuna geçerek midemize ulaşır. Burada mide asidi ile parçalanarak yarı katı yarı sıvı hale gelir. Küçük parçalar daha yumuşak hale gelerek ince bağırsağımıza ulaşır. Karaciğer ve safra kesesi tarafından salgılanan safra sıvısına maruz kaırlar. Pankreastan ince bağırsağa gelen enzimler sayesinde parçalanarak enerjiye dönüşür. Sindirim sayesinde kan yoluyla vücuda dağılır. İnce bağırsakta en küçük parçasına kadar parçalanarak sindirim evresine geçilir. İnce bağırsakta gerekli sindirim gerçekleştiğinde kalın bağırsağa iletilir. Sindirilmeyen besinler son olarak kalın bağırsakta sindirim işlemine maruz tutulur. Geri kalan posa da vücuttan atılır. Sindirim sistemi ihtiyacı olan enerjiyi sindirim işlemini gerçekleştirerek almaktadır.
Besin maddeleri sindirimle birlikte vücudumuzda dağılım gösterir. Yağ, karbonhidrat, protein, vitaminler emilerek vücuda kan yoluyla dağıtılır. Bu sayede yediğimiz yiyecekler, içtiğimiz su sağlıklı kalmamızı sağlamakta.
Sindirim sistemi organları sırasıyla; Ağız, Yutak, Yemek borusu, Mide, İnce bağırsak, Kalın bağırsak, Anüs.