Termostat Nedir
Termostat, sıcaklığı belirli ölçüde tutulmasını sağlayan cihazdır. Sıcaklık değişimlerini algılayan cihaz, bağlantılı olduğu yerlere sinyal göndererek sıcaklığın stabil seviyeye ulaşmasını sağlar. Sıcaklıkta değişimler yaşandığı takdirde harekete geçerek düzenlemeler sağlamakta. Isıtma ve soğutma sistemlerinde ilgi görmektedir. İş alanında ve evlerde kullanılan cihazdır. Tek başına işe yaramayarak soğutucu ve ısıtıcı cihazlarla ortak olarak çalışır.
İstenilen sıcaklık oranına ulaşması için termostatlardan yararlanılır. Bu sayede istenilen sıcaklık derecesine ulaşılarak sabit tutulabilir. Fırınlarda, su ısıtıcılarında, soğuk hava depolarında, buzdolabında, binalarda, depolama alanlarında termostatlardan yararlanılır.
Termostat ilk 1830 yılında kullanılan terimdir. Metal şeritlerin sıcaklıklarının sabit tutulmasında kullanılan ısıtma ve soğutma sistemine verilen addır. Zaman içerisinde termostat cihazı geliştirilerek evlerde ve geniş olarak iş alanında kullanılmaya başlandı. Sıcaklık ölçümü sayesinde istenilen yerin sıcaklığı sabit tutulabilir olmuştur.
Termostatın Kullanım Alanları
- Günlük hayatımızda bir çok yerde kullanırız ancak termostattan faydalandığımız aklımıza dahi gelmez. Sistemler ve düzeneklerde termostat ayarlanarak kontrol sağlanır.
- Saç kurutma makinelerinde ayarlamaları yapınca belirli sıcaklıkta daima sabit kalır. Akıma göre sıcaklığın sürekli artması gerekirken termostat sayesinde cihazın yanmasına ve hasar görmesinin önüne geçilir.
- Fırında ekmek üretimi yapılırken ekmeklerin sabit bir ısıda pişirilmesi gerekmekte. Termostatlar bu dengeyi sağlayarak yanmasını ve çiğ kalmasını önlüyor.
- Su ısıtıcılar suyu belli bir dereceye kadar ısıttıktan sonra otomatik olarak kapanıyor.
- Otellerde ısıtma ve soğutma sistemleri devamlı sabit kalmakta. Bunun nedeni termostatların kullanılıyor olmasıdır.
- Bunlar gibi hayatımızda sıcaklık ve soğukluk değerlerinin sabit kalmasını sağlayan cihazdır.