Donanım ve Yazılım Arasındaki Fark Nedir
Donanım Nedir
Bilgisayarı meydana getiren somut, diğer bir deyişle elle tutulur ve gözle görülür şeylere donanım denmektedir. Donanım, iç donanım ve dış donanım olarak ikiye ayrılmaktadır. Dış donanım; klavye, fare, hoparlör, yazıcı veya harici bellek vb. iç donanım; anakart, işlemci, ekran kartı, sabit disk, ram (bellek) vb. şeylerdir.
Yazılım Nedir
Yazılım, program denilen, bilgisayar dilinde hazırlanmış komutlardır. Bilgisayar kullanıcıların işlerini yapabilmeleri için gerekli yazılıma gerek vardır. Donanım parçalarının yönetimini de yazılım yerine getirmektedir. Yazılım, işletim sistemi yazılımları ve uygulama yazılımları olarak iki çeşittir. İşletim sistemi, bilgisayarın açıldığı zamandan itibaren kapanıncaya kadar görev yapmaktadır. Windows 10 ve Windows XP işletim sistemine örnek gösterilebilir. Uygulama yazılımları, sorunların çözülmesine yönelik belli konularda programlama dilleri ile yazılmış programlardır. Word, Excel, Antivirüs programları uygulama yazılımlarına örnektir.
Donanım ve Yazılım Arasındaki Farklar
Bilgisayar donanımının çalışır hale getirilmesi yazılım ile mümkündür. Yazılım olmadan donanım da olmaz. Yazılım, donanımın çalışmasını sağlar kısacası donanım, yazılım olmadan çalışamaz. Yazılım donanıma komut verir.
Depolanan her şeye yazılım denir fakat depolama aygıtları donanımdır. Yazılım ve donanım birbirinden bağımsız iş yapamaz. Yazılım olmadan donanımlar tek başlarına bir işe yaramazken, aynı şekilde donanımlar da onlara komut veren yazılımlar olmadığı takdirde bir işe yaramaz.
Donanım elle tutulabilir gözle görülebilir parçalar iken, yazılım donanımların birleşmesi ile ortaya çıkan soyut komutlardır. Çalışan donanıma iş vererek işlemin gerçekleşmesini sağlar. Yazılım donanıma komut vererek çalıştırır, donanım ise yazılım sayesinde çalışır.
Fiziksel olarak birbirinden farklı olan yazılım ve donanım, çalışma ilkesi olarak bir bütündür. Sistemin doğru ve düzgün bir şekilde çalışabilmesi için donanım ve yazılımların uyum içinde olması gerekmektedir. Ayrıca yazılımların verimli ve hızlı çalışabilmesi için mevcut donanımın güncel olması gerekir.