Tekerleğin İcadı Kısaca
Tekerleğin icadı çok eskilere dayanmakta. Tekerleğin kimin icadı tam olarak bilinmemekte. Ancak zaman içerisinde yapılan gelişmelerde bir çok kişinin adı bulunmakta. Tekerlek kalıntıları M.Ö 3000 – 2500 yıllarına kadar uzanmakta.
Çeşitli kaynaklara göre tekerleğin buluşu uygarlıklara ait. M.Ö. 3500 yıllarında Mezopotamyalılarca tekerlek bulundu ve ağır yükler taşınmak için kullanılmıştır. Zaman içerisinde tekerleğin kullanım alanları genişlemiştir. İlk başlarda hayvanlarla yük çekmek için kullanılırken at arabalarında kullanılır olmuştur.
Dünyada eşi benzeri olmayan tekerlek zaman içerisinde gelişerek yuvarlak lastik halini almıştır. Yüklerin daha kolay taşınmasını sağladığı gibi ulaşım alanında da kullanılır olmuştur.
Tarihte tekerleğin bulgularının keşfi Amerikalı arkeolog Speiser, Gawra’da M.Ö. 3000 – 2500 senelerine ait kalıntılar bulmuştur. İngiliz arkeolog Woolley Ur’da M.Ö. 2950 senesine ait bulgular bulmuştur. Arkeologların düşüncelerine göre tekerlek taş çağından itibaren kullanılmaktaydı. İnsanoğlu avlarını taşıyabilmek için tekerlek benzeri yapılar kullanarak ağır yükleri götürmekteydi. Kesilmiş bir ağacın yerde yuvarlanması insanlar fikir yaratmıştır. Geçmişte malzemeleri taşımak için kullanılmıştır. Günümüze doğru tekerlek ulaşım alanında her yerde kullanılır olmuştur.
Tekerleğin icadı ile beraber arabalar yapılmıştır. Bunlar kızaklar, tekerlekli arabalardır. M.Ö. 3000 yıllarda Sümerlerden kalan kalıntılarda belgelenmiştir. Arabalar iki tekerleği olan dingillerden oluşmuştur. M.Ö. 3000 yıllarında ortaya çıkan fikir zamanla gelişerek otomobillerin üretimini sağlamıştır.