Devletin İnançlar Karşısındaki Tutumu Nasıl Olmalıdır
Devlet, din için değil hak için vardır. Laik bir devletin inançlara yaklaşımı eşit olmalıdır. Devlet vatandaşların hak ve özgürlüklerini korumalıdır. Kendi iradeleri doğrultusunda bağlı oldukları inançlara göre özgürlüklerini ortaya çıkarmalıdır. Devlet inançlara karşı hakların savunulması ve özgürlüklerin yaşanması için hukuk sistemini oluşturmalıdır. Bireylerin kendi özgür iradelerince inançları farklı olabilir.
Devletin inançlar karşısında tutumu saygı göstermekten yana olmalıdır. İnanç bireysel olarak kişinin iradesi doğrultusunda gerçekleşmektedir. İnançları toplumsal ve kanunen kurallara aykırı olmadığı müddetçe saygı gösterilmesi gerekir. Kişi dokunulmazlığı ve özel hayatın gizliliği dahilinde devlet tarafsız olmalıdır. Devlet yaptırımlar doğrultusunda zoraki olarak kişilere inancı zorlayamaz. Devlet tarafsız davranarak insanların hayatlarına saygı göstermelidir. Demokrasinin olduğu bir devlet kişinin yaşam haklarını korumalı ve sahip çıkmalıdır. Devlet millet için vardır.
Yukarıda devletin tutumu anlatılmıştır. Devlet kişilerin özgürlüklerinin teminatıdır. Devlet yetkileri doğrultusunda herkesin haklarına saygı göstermelidir. İnanç evrensel hak olduğundan dünya genelinde saygı gösterilmeyi hak etmektedir. Dayatma, zorlama gibi şeylerden kaçınarak devletin bütünlüğüne saygı göstermeliyiz.