Okul

Atatürk’ün Matematik Alanında Yaptığı Çalışmalar

Mustafa Kemal eğitim hayatında başarılı bir öğrenciydi. Matematik dersine olan ilgisinden matematik hocası Yüzbaşı Mustafa Efendi’nin takdirini kazanmıştır. Mustafa ismi olmasından dolayı kendisine Kemal adını vermiştir. O günden sonra Mustafa Kemal olarak çağrılmıştır. Cumhuriyet’in kurulması ile çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşması gerekmekteydi. Savaş meydanlarında kazanılan savaşlar eğitim alanında da kazanılmalıydı. Atatürk kitap okumayı çok seven liderdi. Kendisine özgü kütüphanesi dahi bulunurdu.

Atatürk’ün eserlerinden biri geometri kitabıdır. Geometri alanında birçok değişiklik ve yeniliği kitaba geçirmiştir. Bulduğu terimler geçmişten günümüze kadar kullanmaya devam edilmiştir. Bulduğu terimlerden birkaçı değişiklik göstermiştir. Matematiğe önem veren liderlerdendir.

Atatürk vefatından önce matematik alanında yaptığı çalışmaların sonuna gelmiştir. Türk Dil Kurultayından hemen sonra 1936-1937 yılının kış aylarında geometri adlı bitabını yazmıştır. Kitabı yazarken Fransızca yazılmış geometri kitabından faydalanmıştır. Kitap 44 sayfadan oluşmaktadır. Kitapta Türkçe karşılığı olmayan kelimeler geometri ve matematik alanında tercümeleri yapılmıştır. Atatürk’ü diğer devlet adamlarından özel kılan, hiçbir liderin ülkesinde eğitim alanında devrimler yapmamasıdır.

“boyut, uzay, yüzey, düzey, çap, yarıçap, kesek kesit, yay, çember, teğet, açı, açıortay, içters açı, dışters açı, taban, eğik, kırık, çekül, yatay, düşey, yöndeş, konum, üçgen, dörtgen, beşgen, köşegen, eşkenar, ikizkenar, paralelkenar, yanal, yamuk, artı, eksi, çarp, bölü, eşit, toplam, oran, orantı, türev, alan, varsayım, gerekçe”

Atatürk’ün geometri kitabında yer alan terimlerin birçoğu tanıdık gelecek. Bizzat Atatürk tarafından hazırlanmış geometri kitabıdır. Atatürk’ün matematik alanında yaptığı çalışmalar değişmeden kullanılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu