Barınma Hakkı Nedir?
Temel hak ve özgürlüklerimizden biri barınma hakkımızdır. Her çocuk 18 yaşına gelene kadar ailesi tarafından, eğer ailesi yoksa devlet tarafından çocuk sığınma evleri gibi yerlerde kalmasıdır. Barınma hakkı kişinin en temel haklarından biridir, anayasa tarafından güvence altına alınan haklardan biridir. En insanı haklardan biri olması kişilerin sağlık sorunlarının aşılmasında yardımcıdır.
Çocuk hakları sözleşmesinde çocuklara verilen haklardan biridir. Dış çevrenin zararlarından korunmaları için verilmiştir. Çocukların genç olana kadar barınmaları ve ihtiyaçları devlet tarafından sağlanmalıdır. Barınma hakkı bir çocuğun gençlik dönemine ulaşması için gereklidir.
Çocuklara güvenli ortamın sağlanması çocuklarda kaygı bozuklukları, davranış problemleri, uyku sorunlarının önüne geçer. Barınma hakkı çocuklar için büyük öneme sahiptir. Örneğin evsiz kalan bir çocuğun yaşama saygısı olur, agresiflik ortaya çıkarak topluma uyum sağlayamaz. Yoksulluğun çocuklar üzerindeki olumsuz etkisini en alta indirmek için ev ve bir gelecek sunulmalıdır. Sürekli oturduğu evde huzurlu olduğunu hissetmesi gerekir. Fakir ülkelerde yaşayan çocuklar düşük gelirle yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Kaçak evlerde yaşayan çocukların gelecek kaygısı olur. Türkiye’de asgari ücretle yaşanılan bir evde yaşayan çocukların yaşadığı zorluklar kaçınılmaz oluyor. Barınacak bir yerde elektrik, su, internet, telefon gibi teknik altyapılarda olmalıdır. Yaşadıkları yer ihtiyaçlarını karşılaması gerekiyor.
Barınma İhtiyacı Sağlanmazsa Ne Olur?
Bir kişinin barınma ihtiyacı karşılanmadığı takdirde göçebe hayat sürdürmesine yol açar. Bulundukları yerlerden başka yerlere gitmek zorunda kalırlar. Altyapı giderleri ve daha birçok ihtiyacını karşılamak için suça karışabilirler. Evlerinden zorla gönderilen birçok kişi topluma uyum sağlayamamaktadır. Çocukların okuldan uzak kalmak zorunda kalmaları durumunda travmatik sorunlar yaşarlar.