Hayvansal ve Bitkisel Besinler Nelerdir
Yediğimiz içtiğimiz hayvansal ve bitkisel besinler sayesinde besin ihtiyacımızı karşılamaktayız. Çevremizde bir çok canlının etinden sütünden faydalanırız. Bitkileri toplar çeşitli yiyeceklerle karıştırarak yemek haline getiririz. Meyveler sebzeler sayesinde vücudumuz direncini korur sağlıklı kalırız. Sofralarımıza gelen yiyecekler hayvansal ve bitkisel besinlerden oluşur. Bunlar dışında beslenmek için kullandığımız yiyecek çeşitleri olmamakta.
Hayvansal besinler: Et, süt, yumurta, peynir, yağ, bal, balık, tavuk.
Bitkisel besinler: Elma, armut, pırasa, mandalina, şeftali, buğday, ekmek, un, karnabahar, patlıcan, zeytin, muz, üzüm, kiraz, çilek, salatalık, biber.
Hayvansal besinlerde bol miktarda A vitamini, B12 vitamini ve D vitamini bulunur. Protein ve kalsiyum bakımından zengin olması vücudumuzun sağlıklı gelişmesini sağlar. Yeterli miktarda tüketilmediği takdirde kalsiyum, demir, bakır eksikliği görülerek büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkiler. Gelişim bozukluğu, anemi, raşitizm, gece körlüğü, bilişsel yeteneklerde bozulma gibi sorunlar ortaya çıkar.
Bitkisel gıdaların alınmadığı takdirde bağışıklık sistemi kendini koruyamaz. Lifli gıdalar en çok bitkisel besinlerde yer almakta. Eksikliğinde sindirim sistemi olumsuz etkilenir. Sağlıklı kalabilmek için hayvansal besinlerin yanı sıra bitkisel besinlere de ağırlık vermeliyiz.
güzel olmuş ama ben ikisinin karışımını sordummmmmmmmm