Adaletin Toplumsal Açıdan Önemi
Adalet toplumun en temel direğidir. İnsanlara eşitlik sunduğu gibi olmadığı zaman toplum içinde eşitsizlik başta olmak üzere sorunları beraberinde getirir. Suçluların cezalandırılmadığı toplumlarda kaos hakim olarak korku devleti oluşur. Eşitsizlik ortadan kalkması için adalet mülkün temeli olarak kabul edilerek en üst makamda görülmeli. Adalet zengin, fakir, din, dil, ırk, cinsiyet fark etmeksizin herkes için eşit olmalıdır.
Topluma huzur getiren varsa adaletin işleyişi olmalıdır. Zengin ve fakirler için adalet hak görülmelidir. Adaleti benimseyen yönetimlerde eşitlik sağlanarak toplumda huzur görülür. İnsanların diğerinden üstünlüğü olmadığını gösteren temelinde yatan adalettir. Kral ve halkın eşit olduğunu gösteren adalet olmuştur. Değirmenci ile Almanya Kralı Büyük Frederik arasında olduğu gibidir. Adaletin olduğu yerde herkes eşittir. Yaşanılan olaylara göre Frederik saray yaptırmak ister ama karşı çıkan değirmencinin sözü “Berlin’de Hakimler var” olmuştur. Adaletin olduğu yerde medeniyet, özgürlük, yaşam ve huzur daima güven sağlar.
Toplumun en temeli adalettir. Varlığı insanların gelişmesinde güvenini sağlar olmadığı yerlerde ise yaşam kısadır. Günümüzde adaletin olmadığı yerler diktatörlük şeklinde yönetilenler olmuştur.