Akıl Akıldan Üstündür Atasözünün Anlamı
İnsanların aklı bir değildir. Her insanın aklı farklı çalışır, olayları ve olguları farklı yorumlayarak karar verirler. Bir bardak lekesine baktığımız zaman insanlar yuvarlak, bardak lekesi veya bir güneş gibi görebilir. Çevremiz devamlı değişken olmaktadır. Gördüklerimizi farklı şekilde görmek aklımızı kullanmaktır. İnsanlar sadece gördükleri ile yorumlar, bazıları ise arkasından, yukarısından ve altından yorumlamaktadır. Sahip oldukları tecrübe sayesinde düşünce kabiliyetleri gelişerek istedikleri sorunlara sonuca ulaştırırlar.
Örneğin koltuk taşınacağı zaman tek taraftan taşınamaz, akıl gereğince iki taraftan ve yatay şekilde kolay şekilde taşınabilir. Aklın sınırı yoktur, akılda akıldan üstündür. İnsanların hayat deneyimleri düşünce kabiliyetlerinin gelişmesini sağlayarak anlamalarını sağlamaktadır. Aklını kullanan insanlar sorunları çözüme ulaştırabilirler. Soğuk kanlı, düşünceli ve geniş düşünme yeteneğine sahip olarak çözümleri getirebilirler.
Atalarımız akıl akıldan üstündür, sözünde de anlattığı gibi bin kişinin yapamayacağı işi bir kişinin yapabileceğini anlatmışlardır. Sorun çözüme ulaşmıyorsa eğer başka şekilde sorunlar çözüme ulaştırılabileceğini gösterir.