Akşemsettin Hayatı Kısaca Özet
Akşemsettin (1389 Şam – 1459 Göynük) de yaşamış Türk bilim insanıdır. Fatih Sultan Mehmet’in hocası ve Hacı Bayram Veli’nin mürididir. İstanbul’un manevi fatihi olarak bilinir. Saçının ve sakalının ak olması, elbiselerinin beyaz olmasından dolayı kendisine Akşemsettin adı verilmiştir.
Küçük yaşlarda bilime ve sanata ilgisi vardır. Eğitimini tamamladıktan sonra Osmancık’da müderris oldu. Medrese eğitimini hocası Hacı Bayram-ı Veli’nin yanında tamamlamıştır. Kendi bilgisini ve zekasını insanlara göstermek için kitap yazmaya başladı. İslami tıp, astronomi, biyoloji ve matematik kitaplarını kaleme aldı. Eğitim hayatı boyunca Osmanlı medresesinde yüzlerce talebe yetiştirdi.
Tıp alanında yaptığı çalışmalar herkese örnek oldu. Türkçe kaleme aldığı Maddet-ül Hayat’ta hastalıkların insanlara gözle görülmeyecek kadar küçük tohumlar vasıtasıyla geçer cümlesi ile mikroorganizmalardan bahsetmiştir. İlk mikrop teorisinden bahseden bilim insanı olmuştur. Mikrobiyolojinin babası sayılmaktadır.
İlim konularına da önem vermiştir. II. Murat’ın talimatıyla Fatih Sultan Mehmet’in akıl hocalığını yapmıştır. İstanbul’un fethinde Akşemsettin’in başarısı büyüktür. Genç sultanın eğitilmesi için çalışmalarda bulundu.
Akşemsettin ve Fatih Sultan Mehmet’in bir anısı:
İstanbul fethi tamamlanır. Türk ordusu şehre girecektir. Şehir halkı yol boyunca dizilerek ellerinde çiçeklerle Fatih Sultan Mehmet’i beklerler. Halkı beyaz sakallı, ağır duruşlu Akşemsettin’i görünce padişah sanarak çiçekleri onun üzerine atarlar. Akşemsettin atını geriye çekerek padişahin Fatih Sultan Mehmet olduğunu gösterir. Fatih, kendisine doğru çiçekleri atanlara “Çiçekleri gene ona veriniz. Sultan benim ama o benim hocamdır.” der. İstanbul’a ilk giren Akşemsettin olmuştur.