Anti Kahraman Nedir
Hayatları iyiliklerle güzelliklerle anlatıldığı zamanlardan edebiyat, sanatla dünyamıza ulaşan kahramanların hayatlarını anlatır. Anti kahraman, insanların sonu iyi bitmesi için başarılı kahramanlarından mutlu sonların olmadığı gerçeğiyle yüzleşmesiyle ortaya çıkar. Organik metin ve film kahramanları olarak hayatımıza dahil olmuşlardır. Kimi kesimlerin kahramanları olan kahramanların sevgilisi, nefret ne de mutfak sempatisi olarak karşımıza çıkar. Kahraman özelliğini temsil eden anti kahramanlardır.
Modern zamanın edebiyat eserleriyle bir araya gelerek popülerleşmişlerdir. Anti kahramanlar edebiyatta sıkça işlenen terimlerle ortaya çıkarlar. Sinema dünyasının parçası olarak karşımıza çıkmışlardır. Anti kahraman, önce kahramanlık terimlerini yerine getiren ama sonlarının mutlu bitmediğidir. İnsanların geleceği için kendi sonlarını kabul eden kahramanlardır. Kahramanların hayatları dürüst, tutarlı, masumdan yana, hakkedenlerin yanında, adalete inanan ve özel kılan yönlerini fiziksel olarak ortaya koyarlar. Sahip oldukları güçleri ortaya koyarak harekete geçerler. Kendi sahip oldukları özelliklerle kendilerini ortaya koyarlar.
Anti kahraman terimi çok yeni olarak hayatımıza dahil olmuştur. 20. Yüzyılla birlikte kullanılan anti kahraman daha çok kahramanların toplum için fedakarlıklarda bulunarak, sonlarının mutlu bitmesidir. İnsanı yücelten tüm duyguların silikleştiği, adaletin inancının kaybolmadığı düşüncelerin ortaya çıkmasıdır. Eserler sık karşımıza çıkarak modern yaşamının parçası olmuştur. Edebiyat araştırmacıları anti kahraman olarak hayatımıza dahil olmuşlardır. Günümüz eserlerinden olan Don Kişot adlı eserde anti kahramanı görebilmekteyiz. Her bakımdan uyumsuz ve aykırı adamın yaşam mücadelesi verirken eleştiriyi dile getirmesiyle kendisini göstermiştir. Dünya edebiyatında yer alan bir çok eserde anti kahraman olarak Dostoyevski’nin eseri olan “Yer Altı Adamı” Camus’un Saçma adamı, Batman, Örümcek Adam, Barbar Conan, Beavis and Butthead, Jackie Chan gibi isimleri belirtebiliriz.