Okul

Araba Çeşitleri Nelerdir

Tekerlekler üzerinde giden, hayvan gücüyle, elle ya da motor yardımıyla hareket ettirilen taşıma aracına araba denir. Günümüzün motorlu taşıtlarının yaptığı işi eskiden hayvanların çektiği arabalar görürdü. Bugün kullanmakta olan motorlu taşıtlar bile hayvanların çektiği arabaları ortadan kaldıramamaktadır.

Tekerlek bulunmadan önce insanlar yüklerini, o zamanın ilkel taşıtları olan mandalara ve öküzlere çektirirdiler. Tekerlek henüz bulunmadığı için bu hayvanların üzerine yük koymak ve binmek için oturma yeri yapılırdı. Daha sonra ilk tekerlek Orta Asya’da bulundu ve bu buluş büyük bir devrim yarattı. Bulunan ilk tekerlekler günümüzdeki gibi parmaklı değil, tek parça olarak ağaçtan yapılırdı. Geçmişte kullanılan bu parmaksız tekerler, günümüzde Anadolu’da kullanılan kağnılarda bulunmaktadır. Tekerleğin dünyaya yayılmasından sonra, taşıma ve ulaştırma işlerinde oldukça hızlı bir gelişme başlamıştır.

Araba çeşitleri nelerdir?

Arabalar genel olarak, kullanıldıkları alanlara göre üçe ayrılmaktadırlar.

Binek arabaları: Eski zamanlarda, bugünün taşıma araçlarının yerine kullanılan binek araçlarının birçok çeşitleri vardır. Bunların iki ve dört adet tekerlekli olanları bulunduğu gibi, tek hayvanlı ve çok hayvanlı olanları da yapılmaktaydı. Binek arabalarının başlıcaları fayton, kupa ve lando’dur. Koşu hayvanı olarak da genel olarak at kullanılır.

Süs arabaları: Bu arabalar gezmek, eğlenmek için kullanılmaktadırlar. Genel olarak tek kişilik, iki tekerlekli ve tek koşumlu olmaktadırlar. 19. yüzyıl ortalarında, süs arabalarının bulunduğu yarışlar düzenlenirdi. Günümüzde bazı batı ülkelerinde hala süs arabaları kullanılmaktadır.

Yük arabaları: Günümüzde de insanların en çok işine yarayan arabalardır. Yük arabalarının her ülkede farklı çeşitleri bulunmaktadır. Köylerde, kasabalarda çeşitli taşıma işlerinde kullanılan bu arabalar tek ya da çift hayvanlı (koşumlu) ve dört tekerleklidir. Yük arabalarında genel olarak at, öküz, eşek, manda, katır kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu