Arılar Peteği Nasıl Yapar
Bilimsel araştırmalar sonucunda arıların peteklerini oldukça ilginç bir şekilde yaptıkları ortaya çıkmıştır. Arılar balmumu kullanarak peteklerini altıgen şekilde yapmaktadır. Matematiksel becerileri oldukça gelişmiş olan arılar için şaşırma payları yoktur. Mükemmel bir şekilde peteklerini inşa ederler.
Bal petekleri yapılırken arılar bir araya gelerek 35° sıcaklık sağlanmış olur. Yoğurma işleminde elverişli balmumu hazır hale getir. Petek hücrelerinin inşasına başlanarak düzgün berece de yapılır. Peteklerin yapılmasına en üstten ayrı noktalardan başlanarak örülür. Her iki yana doğru genişleyerek birleştirilir. Düzenli şekilde petekler yapılır. En verimli şekilde peteklerden faydalanabilmeleri için altıgen şekilde yaparlar. Yüzlerce ayır örmeye başladığında hiçbir matematiksel hesap şaşmadan yaparlar. Bal arıları oldukça üretken ve hesaplamaya yatkın canlılardır.
Arılar petekleri yaparken aynı zamanda ölçümlerini yaparlar. Hassas algılayıcıları olan tüyleri sayesinde oldukça hesaplı yaparlar. Çene ve antenlerinde bulunan tüyler örülen duvarın kalınlığının ölçülerek hatasız yapılmasında önemlidir. Arıların bal mumundan petek duvarları ördüğünde kalınlığı 0.07mm’dir. Araştırmalara göre sapma oranı 0.002 mm kadar görülmüştür.