Okul

Astronomi Kelimesi Nereden Gelir

Yunanca ‘yıldız yasası’ sözcüklerinden türetilen astronomi, dünyamızın ötesinde tüm nesnelerin bilimsel çalışmasıdır. Aynı zamanda evrenimizin fiziksel yasalarını ve kökenlerini anlamaya çalıştığımız süreçtir. Hem profesyonel hem de amatör gök bilimciler, farklı seviyelerde olsalar da, evrendeki nesneleri anlama konusunda çıkarları vardır.

Tarihsel olarak, astronomi göksel cisimlerin gözlemlerine odaklanmıştır. Kısacası, astrofizik, astronominin fizik çalışmalarını içerir ve orada bulunan nesnelerin davranışları özellikleri ve hareketi üzerinde yoğunlaşır. Bununla birlikte, modern astronomi, bu cisimlerin hareketlerinin ve özelliklerinin birçok unsurunu içerir ve iki terim bugün genellikle birbirinin yerine kullanılabilir.

– Modern gök bilimciler, teorik ve gözlemsel olmak üzere iki alana eğilim gösterirler.

Gözlemsel astronomlar, gözlem alanındaki yıldızların, gezegenlerin, galaksilerin ve benzerlerinin doğrudan çalışılmasına odaklanırlar. Teorik astronomlar, sistemlerin nasıl geliştiğini modelleyip analiz ederler.

Diğer bilim alanlarının aksine, gök bilimciler, doğumdan ölüme kadar bir sistem üzerinde çalışamazlar; Dünyanın, yıldızların ve galaksilerin ömrü milyonlarca hatta milyarlarca yıla çıkarır. Bu nedenle, gök bilimcilerin nasıl oluştuklarını, evrimleştiklerini ve öldüklerini belirlemek için evrimin çeşitli aşamalarında cesetlerin enstantelerine güvenmek zorundayız. Kurumsal ve gözlemsel astronomi, teorik bilim adamları, gerçekte simülasyonlar oluşturmak için toplanan bilgileri kullandıklarından gözlemlerin modelleri teyit etmesine ya da bunlarına düzeltmeye ihtiyaç duyduğuna işaret etmesi için birlikle harmanlama eğilimi gösterirler.

– Astronomi, bilim adamlarının belirli nesneler ve fenomenler konusunda uzmanlaşmasına izin veren bir dizi alt alana ayrılmıştır.

Örneğin, gezegensel astronomlar gezegenlerin büyümesi, evrimi ve ölümüne odaklanırken, güneş gök bilimcileri, güneşimizi tek bir yıldızı analiz etmek için harcıyorlar. Yıldız astronomları gözlerini yıldızlara, kara delikler, bulutsular, beyaz cüceler ve yıldız ölümlerinde hayatta olan süper novaya çevirirler.

Gök adarsız gök bilimciler galaksimiz Samanyolu’nu incelemekle birlikte, gök adarsız gök bilimciler, yıldızların bu koleksiyonlarının nasıl oluştuğunu, nasıl değişip ölenlerini belirlemek için bunun dışındadırlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu