Okul

Atasözlerinin Özellikleri

Atasözleri belli başlı sözlerden oluşur, insanlara öğüt vermek için kalıplaşmış sözlerdir. Halk arasında nesilden nesle aktarılarak insanlara nasihat veren sözleri oluştur. Atasözleri özlü sözlerle eşleştirilebilir. Atalarımız günlük yaşamında karşılaştıkları olaylar doğrultusunda çeşitli sözler söylemişlerdir. Akıl ederek bunu sonraki nesillere nasihat olsun diye kullandılar. Atasözleri atalarımızdan kalan miraslardandır. Bazen tek bir atasözü dahi insanların içinde bulunduğu durumları açıklayabilir. Çeşitli başlıklar altında toplanarak açıklamalara kavuşmuşlardır.

Yaşamımızda çeşitli olaylardan yola çıkarak, denemeler, sosyal yaşamlar, eleştiri, öğüt, kurallar çerçevesinde oluşan sözlerdir. Sözler halkın gelenek ve göreneklerine uygun şekilde anlatılmasında etkilidir. Hayata bakış açılarının yanı sıra övgü, yargı, nasihat, taşlama, ince alay, nükte gibi olgularla değerlendirilir.

Atasözleri geçmişten günümüze kadar çeşitli olaylara dayanarak anlatılır. Tecrübelerden yola çıkarak akla ve gerçeğe dayalı şekilde anlatılmaktadır.

Atasözlerinin özellikleri

Kısa ve özgünlük: Kısa cümlelerden oluşup insanlara nasihat verecek tarzdadır. Sayfalarca yazmaya gerek kalmadan üç beş kelimede anlatılır.

Tarafsızlık: Sosyal hayatta yaşantılarda kullanılan atasözleri tarafsızlık değerlerini korur.

Genelleştirme: Olaylar sonucunda ibret ve nasihat değeri taşıyan atasözlerinden oluşmaktadır.

Gözlem: Olaylar gözlemlenerek olaylardan çıkartılacak dersin kısa ve şekilde ifade edilmesidir.

Ders ve öğüt verme: Kimi atasözleri insanlara ders ve öğüt vermek üzerine söylenmiştir. Hataların düzeltilerek doğru şekilde ifade edilmesinde etkilidir.

Gelenek ve görenekleri yansıtma: Kültürel değerlerimizi oluşturan gelenek ve göreneklerimizi oluşturur.

Gerçekçilik: Yaşanmışlık üzerinde hareket ederek insanları yanıltmadan söylenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu